Αναγκασμένη να προσέλθει σε σε διαβουλεύσεις με την ισπανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ακόμα και παρασκηνιακά είναι πλέον η κυβέρνηση της Καταλονίας και το γκρουπ των αυτονομιστών καθώς ο Μαριάνο Ραχόι εκίνησε τη διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος που οδηγεί σε καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης και εκλογές εκτός 6μηνου.
Αν και επισήμως η κυβέρνηση του Καρλές Πουτζεμόντ απορρίπτει την πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης να προσφύγει αυτοβούλως σε εκλογές και διάλυση του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο προσπάθειας εκτόνωσης της κρίσης, εν τούτοις, παρασκηνιακά και σε διαβουλεύσεις που έχει με άλλα κόμματα του ισπανικού κοινοβουλίου, φαίνεται ότι το εξετάζει, θέλοντας είτε να οδηγήσει στην καταψήφιση του άρθρου 155, είτε να αναγκάσει την κυβέρνηση Ραχόι να υπαναχωρήσει.
Με την ΕΕ να έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τον Πουτζεμόντ είναι το lobbying των ισπανικών κομμάτων, μέσω των οποίων μπορεί να πιεστεί ο Μαριάνο Ραχόι και να αποδυναμωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Υπ’ αυτό το πρίσμα ο πρόεδρος της Καταλονίας είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η εκτράχυνση της κατάστασης.
Σε περίπτωση πρόκλησης εκλογών από την ίδια την Καταλανική κυβέρνηση, θα σημάνει συμμόρφωση με τους όρους της Μαδρίτης και ως εκ τούτου η διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 155 θα ανασταλεί. Παράλληλα όμως, οι εκλογές αυτές θα έχουν αναπόφευκτα δημοψηφισματικό χαρακτήρα, δημιουργώντας ένα επιπλέον ρίσκο το οποίο ο Ραχόι προσπάθησε να αποφύγει επιλέγοντας την “πυρηνική” λύση.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα το Σάββατο η Γερουσία της ισπανικής Βουλής θα κληθεί να ψηφίσει την ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 155 του Συντάγματος, το οποίο αφαιρεί τις εξουσίες και καθαιρεί την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας καθώς και μια σειρά κρατικών αξιωματούχων, παραδίδει τον έλεγχο της περιοχής στον Ισπανό έπαρχο και οδηγεί σε εκλογές εντός έξι μηνών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα διεξαχθούν συζητήσεις μεταξύ των ισπανικών κομμάτων, τα οποία διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την Καταλονία για την τελική μορφή του νομοσχεδίου και τις περιπτώσεις που θα καλύψει η ενεργοποίηση του άρθρου 155.
Από την άλλη πλευρά ο Καρλές Πουτζεμόντ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου στην οποία θα θέσει το ζήτημα της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης και θα ζητήσει ενιαίο μέτωπο απέναντι στην απειλή κατάλυσης του καθεστώτος αυτονομίας που διαθέτει η περιοχή.
Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε επανειλημμένα την Κυριακή ο Τζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, αφού κατήγγειλε «το πραξικόπημα εναντίον των θεσμών» της επαρχίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης εξετάζονται «όλα τα σενάρια».
Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του καταλανικού κοινοβουλίου αναμένεται να συναντηθούν σήμερα το πρωί για να συγκαλέσουν μια συνεδρίαση της βουλής, η οποία θα προσφέρει εκ νέου την ευκαιρία στους αυτονομιστές να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα τόνισε ότι η Ε.Ε. θα χάσει την αξιοπιστία της αν επιτρέψει στη Μαδρίτη να αναλάβει την άμεση διοίκηση της επαρχίας και πρόσθεσε ότι μόνο ο καταλανικός λαός έχει δικαίωμα να αλλάζει τους περιφερειακούς θεσμούς.
«Πώς μπορεί η Ε.Ε. να ανεχτεί αυτή την κατάσταση αν προκύψει;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ερωτηθείς με ποιον τρόπο η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα αποτρέψει την κυβέρνηση της Μαδρίτης από την ανάληψη της άμεσης διοίκησής της.
«Πώς μπορούν να είναι αξιόπιστοι αν επιτρέψουν να συμβεί αυτό; Γιατί μπορώ να σας πω ότι ο λαός και οι οι θεσμοί της Καταλονίας δεν θα το επιτρέψουν… να συμβεί», συνέχισε.
Πρόκειται για την πιο σοβαρή πολιτική κρίση που περνά η Ισπανία μετά την αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1975.
Τα μέτρα που προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, που διαθέτει στη Γερουσία μεγάλη πλειοψηφία για να μπορεί να τα περάσει, οδηγούν στην ντε φάκτο αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.
Οι Ισπανοί συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι με τα μέτρα αυτά θα «αποκατασταθεί» η δημοκρατία στην επαρχία, οι κάτοικοι της οποίας είναι διχασμένοι σχετικά με το θέμα της ανεξαρτησίας, και θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε έξι μήνες. Όμως οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αλλά και τις επιπτώσεις τους είναι μεγάλες.