Η Μάλτα σύεται από τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Η Μάλτα σύεται από τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Κοινωνικές αναταραχές απειλεί να προκαλέσει στη Μάλτα η υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου που είχε αποκαλύψει την εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων και του πρωθυπουργού, Μουσκάτ, στα Panama Papers.

Διαφήμιση

Χιλιάδες Μαλτέζοι βγήκαν στους δρόμους για να διακηρύξουν την επιθυμία τους για ενότητα μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Στο τέλος της διαδήλωσης στους δρόμους της Βαλέτα, η πρόεδρος της Μάλτας Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα δέχθηκε τους οργανωτές, οι οποίοι επρόκειτο να της επιδώσουν κείμενο με τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους. Μεταξύ των αιτημάτων τους, οι παραιτήσεις του επιτρόπου υπεύθυνου για την αστυνομία και του γενικού εισαγγελέα.

Διαβάστε  Τουρκία: Καταδικάστηκαν 25 δημοσιογράφοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Θέση στο θέμα πήρε και η Κομισιόν καταδικάζοντας απερίφραστα τη δολοφονία και ζητώντας την άμεση και εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Μουσκάτ, να δεσμεύεται για διαλεύκανση της.

«Η Ντάφνι δεν σκοτώθηκε επειδή έλεγε ψέματα. Δεν σκοτώθηκε επειδή πρόσβαλε κάποιον με τα λόγια της. Σκοτώθηκε επειδή είχε ανακαλύψει το κακό που έχει αποδυναμώσει τη χώρα όπου κυριαρχεί η πλεονεξία και όπου η δικαιοσύνη έχει δώσει τη θέση της στην απληστία με κάθε τίμημα», αναγράφουν πολλά από τα πλακάτ.

Διαβάστε  Δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ευρώπη από μαφιόζους ενώ ερευνούσε σχέσεις με πολιτικούς

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από την κοινωνία των πολιτών και οι οργανωτές είχαν περάσει το μήνυμα να κρατούν μία σημαία της Μάλτας και κανένα σύμβολο πολιτικήςταυτότητας, ενώ απαγορεύθηκε σε πολιτικούς να πάρουν τον λόγο.

«Οι δημοσιογράφοι δεν θα σιωπήσουν», «Δεν φοβόμαστε» ή ακόμη «Υπάρχουν απατεώνες παντού» έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην κεντρική πύλη της πρωτεύουσας.
«Οι αρχές έχουν αίμα στα χέρια, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε μία χώρα σαν αυτή. Είμαστε οργισμένοι με αυτό που συνέβη στη Ντάφνι, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε», δήλωσε η Φρανσέσκα Ακιλίνα, ενώ για τον Μάσιμο Αμπέλα, δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς παραιτήσεις. «Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτού που συνέβη».
Ειδικά τη σημερινή ημέρα, όλες οι εφημερίδες της Μάλτας κυκλοφόρησαν με μία πανομοιότυπη πρώτη σελίδα, με το σύνθημα:«Το στιλό πιο δυνατό από τον φόβο».

Διαβάστε  Μάλτα: Οκτώ συλλήψεις για τη δολοφονία της Blogger των Panama Papers

Διαφήμιση