Αξιολόγηση: Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, σε νέο πλαίσιο

Αξιολόγηση: Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, σε νέο πλαίσιο

Το εναρκτήριο λάκτισμα των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς δίδεται σήμερα, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα, μετά από μπαράζ επαφών, της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην Ουάσιγκτον και από κινήσεις στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, με στόχο την ταχύτερη και χωρίς “απρόοπτα” ολοκλήρωσή της.

Διαφήμιση

Η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ έχουν δεσμευτεί, εμμέσως πλην σαφώς, για αλλαγή στάσης σε κομβικά ζητήματα, αποδέχθηκαν τις εκτιμήσεις της ΕΕ και της Ελλάδας για το πλεόνασμα και αναπροσάρμοσαν τον πήχυ για τον κόφτη.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι εξαγωγές, συρρικνώνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Παράλληλα στην Ευρώπη σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τη μετεξέλιξη του ESM και η αντιπαράθεση Γαλλίας-Γερμανίας για τα κλειδιά του, διελκυστίνδα που αναμένεται να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επί τάπητος θα τεθούν τα δημοσιονομικά και οι επαφές θα γίνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 και 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η διαχείριση.

Διαβάστε  Ανησυχητικά σταθερός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ – αν όλα πάνε καλά – θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλουν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου – μαζί και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Διαβάστε  Ελλάδα: Ανησυχεί η εικόνα της αγοράς εργασίας (γραφήματα)

Διαφήμιση