Αμυντική η προσέγγιση Ελλάδας-Κίνας: Στον Πειραιά τρεις φρεγάτες του Κινεζικού Ναυτικού

Με εθιμοτυπικές αλλά υψηλού συμβολισμού επισκέψεις πολεμικών πλοίων του Ναυτικού Λαϊκού Στρατού της Κίνας, στο λιμάνο του Πειραιά εμβαθύνεται η ελληνο-κινεζική συνεργασία που απορρέει από την υπογραφή της συμφωνίας για το “Δρόμο του Μεταξιού”.

Αν και οι επισκέψεις χαρακτηρίζονται εθιμοτυπικές ο ελλιμενισμός πλοίων ξένης δύναμης σε ελληνικά λιμάνια αποτελεί προνόμιο χωρών με ενισχυμένες σχέσεις και ειδική αμυντική συνεργασία.

Πρόκειται για τη φρεγάτα PLANS JING ZHOU (FFG-532), το αντιτορπιλικό PLANS CHANG CHUN (DDG-150) και το πλοίο γενικής υποστήριξης PLANS CHAO HU (AOR-890) που ανήκουν στην ομάδα των πλοίων για την προώθηση της κινέζικης πρωτοβουλίας «Δρόμος του Μεταξιού» (Belt and Road International Cooperation Summit Forum, May 2017).

Διαβάστε  Η Ελλάδα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τα τρία πλοία είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου.

Τότε ο διοικητής της ομάδας των πλοίων και υποδιοικητής του Στόλου της Ανατολικής Θάλασσας του Ναυτικού της Κίνας, υποναύαρχος Shen Hao, είχε συζητήσεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας, με τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη . Επίσης είχε επισκεφθεί πολεμικά πλοία στο Αρχηγείο Στόλου.

Διαβάστε  Η Ελλάδα στον προθάλαμο της BRICS Bank, τι σημαίνει

Στις 26 Ιουλίου τα κινεζικά πολεμικά πλοία είχαν πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, μετά του οργανικού της ελικοπτέρου, την πυραυλάκατο ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ και ένα στοιχείο Ανορθοδόξου Πολέμου, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου.

Διαφήμιση