Την απόφασή του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, σε μια κίνηση την οποία τα διεθνή media χαρακτηρίζουν απρόσμενη, που όμως δίνει αρκετό χρόνο για διαβουλεύσεις και ενισχύει την πίεση για την έναρξη ουσιώδους διαλόγου. Τώρα αναμένεται η απάντηση της Καταλονίας, δια στόματος του Καρλές Πουτζεμόντ, ο οποίος αναμένεται να αναγγείλει την έναρξη της διαδικασίας διακήρυξης ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισπανίας, για να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Μαριάνο Ραχόι απαιτείται έγκριση από τη Γερουσία του ισπανικού Κοινοβουλίου, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μια έως τρεις εβδομάδας, δίνοντας χρόνο, χώρο και δημιουργώντας την απαιτούμενη πίεση για την έναρξη διαλόγου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η απόφαση του Ραχόι ανακοινώνεται μια ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε, άτυπα, το θέμα μίλησε και στο περιθώριο της οποίας εκφώνησε λόγο ο βασιλιάς της Ισπανίας. Η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού, υπ αυτό το πρίσμα, είναι προφανές ότι κουβαλάει τη σφραγίδα της ΕΕ και ως εκ τούτου, τα περιθώρια κινήσεων του Πουτζεμόντ είναι ασφυκτικά.
Βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, μετά την ενεργοποίησή του πρέπει να διεξαχθούν τοπικές εκλογές εντός έξι μηνών, ωστόσο ο Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί αυτό να γίνει πολύ νωρίτερα. Με τον τρόπο αυτό στέλνει μήνυμα ότι η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν έχει στόχο να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς ημι-αυτονομίας.
Η ανακοίνωση της επιθετικής απόφασης της κεντρικής κυβέρνησης έρχεται τρεις εβδομάδας μετά τη διενέργεια του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος αυτονόμησης της Καταλονίας. Η μεγάλη χρονική περίοδος διασφαλίζει αυτό που ο νομοθέτης αναφέρει ως επαρκές χρονικό διάστημα για την επαναφορά της κυβέρνησης στην τάξη, ενώ έχουν προηγηθεί και δυο τελεσίγραφα, τα οποία επίσης στόχευαν στην ανάδειξη της ελαστικότητας και της συγκαταβατικής διάθεσης της κεντρικής κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις του, ο Μαριάνο Ραχόι, υποστήριξε ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από την ανάληψη του άμεσου ελέγχου της Καταλονίας, κατηγορώντας την καταλανική κυβέρνηση ότι οι ενέργειές της ήταν έκνομες και οδηγούσαν σε αντιπαράθεση.
Με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από την Καταλονία απενεργοποιείται η απειλή απόσχισης, αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων και οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό και οι δυο πλευρές θα νιώθουν πολιτικά, ηθικά και διπλωματικά ασφαλείς έχοντας επιβάλει όρους και διαπραγματευόμενες με τα όπλα ανά χείρας. Η παρέμβαση όμως της ΕΕ και άλλων δυνάμεων διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά θα παραμείνουν ασφαλισμένα, επιτρέποντας τη διενέργεια διαπραγματεύσεων υπό άτυπη διεθνή επιτροπεία.
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την Καταλονία με τον Μαριάνο Ραχόι να έχει ξεκαθαρίσει πως σήμερα, Σάββατο, θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της περιφέρειας.