Καταλονία: Ακτιβισμό με bank run έστησαν οι αυτονομιστές

Καταλονία: Ακτιβισμό με bank run έστησαν οι αυτονομιστές

Καμπάνια με στόχο να οδηγήσουν τον κόσμο σε μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τα ATMs των καταναλανικών τραπεζών ξεκίνησαν την Παρασκευή οι αυτονομιστές, σύμφωνα με το Politico.

Διαφήμιση

Οι δύο πολιτικές οργανώσεις – η Πολιτιστική Εθνοσύνη και η Καταλανική Εθνοσυνέλευση, οι οποίες έχουν δεκάδες χιλιάδες μέλη ανακοίνωσαν την απόφαση αργά την Πέμπτη, ονομάζοντάς την «ειρηνική δράση αριθ. 1.»

Παρά την κινητοποίηση μέσω κοινωνικών δικτύων και οργανώσεων βάσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δήλωσαν ότι δεν είχαν δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής.

Η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε λίγες ώρες πριν την -αναμενόμενη- ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, υπό την προσδοκία ότι θα κηρυχθεί ανεξαρτησία και η περιοχή θα βρεθεί εκτός ευρώ.

Διαβάστε  Διαδήλωση κατά της απόσχισης της Καταλονίας στη Βαρκελώνη

Την Παρασκευή το πρωί, οι αποσχιστικές οργανώσεις δημοσίευσαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες των ατόμων από ΑΤΜ που εμφανίζουν μηνύματα ότι έχουν εξαντληθεί μετρητά. Οι τράπεζες όμως διαψεύδουν τον πανικό.

Η νέα, ακτιβιστικού τύπου, διαμαρτυρία ενισχύει τις οικονομικές ανησυχίες που προκάλεσε η προσπάθεια της Καταλονίας για ανεξαρτησία.

Πάνω από 1.200 επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των Caixabank και Sabadell – έχουν μεταφέρει το νομικό τους κέντρο από την Καταλονία από το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου. Η Μαδρίτη, εν τω μεταξύ, μείωσε την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης για το 2018 σε 2,3% από 2,6%.

Στόχος της καμπάνιας αναλήψεων είναι η διαμαρτυρία για τη σύλληψη αυτής της εβδομάδας των Jordi Cuixart και Jordi Sànchez – των αρχηγών του Ominum Cultural και της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης, αντίστοιχα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τους έστειλε στη φυλακή χωρίς εγγύηση, εν αναμονή έρευνας σχετικά με κατηγορίες εναντίωσης.

Διαβάστε  Frontex: Στα επίπεδα του 2017 μεταναστευτικές ροές τον Ιανουάριο

“Εφόσον υπάρχουν δύο άνθρωποι φυλακισμένοι για τις ιδέες τους για πολιτικούς λόγους, αυτό θα προκαλέσει πολλή κινητοποίηση” – Δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau
Ο δικαστής αποφάσισε να τους κρατήσει υπό κράτηση, ενόψει αποδεικτικών στοιχείων ότι είχαν οδηγήσει διαδηλώσεις δρόμου τον Σεπτέμβριο για να αποτρέψουν το έργο των εθνικών αστυνομικών δυνάμεων και δικαστικών λειτουργών. Υπήρχε επίσης ο κίνδυνος επανάληψης των αδικημάτων, η απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων και το ζευγάρι που διέφυγε, υποστήριξε ο δικαστής.

Η απόφαση επικρίθηκε έντονα από υποστηρικτές της καταλανικής ανεξαρτησίας και ορισμένους αριστερούς, καθώς και από τη Διεθνή Αμνηστία.

Διαβάστε  Συνελήφθη στη Γερμανία ο Καρλές Πουτζδεμόν

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, του οποίου το κόμμα δεν έχει λάβει σαφή θέση για την ανεξαρτησία, δήλωσε σε συνέντευξη του ραδιοφώνου την Παρασκευή ότι η διαμαρτυρία με την απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες δεν ήταν “η καλύτερη ιδέα αυτή τη στιγμή.” Αλλά πρόσθεσε ότι ” υπάρχουν δύο άνθρωποι φυλακισμένοι για τις ιδέες τους για πολιτικούς λόγους, αυτό θα προκαλέσει κινητοποιήσεις».

Διαφήμιση