Αν και η κρίση στην Καταλονία κλιμακώνεται διαρκώς και τα περιθώρια εξαντλούνται οι διαδικασίες που επιτάσσει το ισπανικό σύνταγμα για την ανάληψη δράσης από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης εις βάρος της περιφερειακής παρέχουν χρόνο για διαπραγματεύσεις. Ακόμα και αν το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει σήμερα την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, η εκτέλεση μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι άμεση αλλά προϋποθέτει συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή της Ισπανίας, που συνεπάγεται χρόνο.
Η κυβέρνηση Ραχόι έχει τη δυνατότητα να αποφύγει, για την ώρα, την de facto κατάργηση του καθεστώτος αυτονομίας που απολαμβάνει η Καταλονία, αποφασίζοντας τη διάλυση του τοπικού κοινοβολυίου και την προκήρυξη εκλογών, οι οποίες θα έχουν αναπόφευκτα δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Αν και η κίνηση αυτή φαίνεται να αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης, εν τούτοις είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Αφενός το ακροαριστερό κόμμα της Καταλονίας, το CUP, έχει διακηρύξει ότι θα μποϊκοτάρει οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα και αφετέρου, αν τελικά επικρατήσουν οι αυτονομιστές τότε η Μαδρίτη θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
Από την άλλη πλευρά αν τελικά αποφασιστεί η αποστέρηση των προνομίων της Καταλονίας μέσω της αντικατάστασης του προέδρου Πουτζεμόντ από τον έπαρχο της ισπανικής κυβέρνησης και η κατάλυση του καθεστώτος της αυτονομίας με την αφαίρεση των εξουσιών, τότε οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και ο κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων επίσης τεράστιος. Ωστόσο, αυτό το σενάριο δίνει επιπλέον χρόνο από μια έως και τρεις εβδομάδες, λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών και της ψήφισης από το ισπανικό κοινοβούλιο.
Με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από την Καταλονία απενεργοποιείται η απειλή απόσχισης, αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων και οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό και οι δυο πλευρές θα νιώθουν πολιτικά, ηθικά και διπλωματικά ασφαλείς έχοντας επιβάλει όρους και διαπραγματευόμενες με τα όπλα ανά χείρας. Η παρέμβαση όμως της ΕΕ και άλλων δυνάμεων διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά θα παραμείνουν ασφαλισμένα, επιτρέποντας τη διενέργεια διαπραγματεύσεων υπό άτυπη διεθνή επιτροπεία.
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την Καταλονία με τον Μαριάνο Ραχόι να έχει ξεκαθαρίσει πως σήμερα, Σάββατο, θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της περιφέρειας.
Σε τροχιά σύγκρουσης
Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο άρχισε το πρωί, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνέχεια να ανακοινώσει τα μέτρα τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία. Η Μαδρίτη έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μαδρίτη αναμένεται να πάρει τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά θα έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η κυβέρνηση θα παύσει το σύνολο της καταλανικής κυβέρνησης και θα προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ίσως τον Ιανουάριο, στην Καταλονία.
Σε περίπτωση κατάργησης των εξουσιών της καταλανικής κυβέρνησης και άρσης του ιδιότυπου καθεστώτος αυτονομίας που ισχύει, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου και να ανακηρύξει την -εν αναμονή- ανεξαρτησία. Αυτομάτως χιλιάδες κόσμου θα ξεχυθούν στους δρόμους. Ωστόσο κάτι τέτοιο ακόμα και μετά από απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου θα πάρει μέρες, κατά τις οποίες αναμένονται κινητοποιήσεις και… παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Η ισπανική αστυνομία και η πολιτοφυλακή θα έχουν εκ των προτέρων λάβει θέσεις για να παρεμποδίσουν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που έχει κριθεί αντισυνταγματική απριόρι από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Ισπανών αστυνομικών στους δρόμους. Η τοπική κυβέρνηση θα συλληφθεί, ο έπαρχος της ισπανικής κυβέρνησης θα αναλάβει την εξουσία στην Καταλονία και νέα κυβέρνηση και επιτελείς θα διοριστούν.