Κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας της εσωτερικής οικονομίας κάνει η κυβέρνηση του Κατάρ με στόχο να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται το εμιράτο από το εμπάργκο που έχουν επιβάλει η Σαουδική Αραβία και τρεις ακόμη αραβικές χώρες στο πλαίσιο στρατηγικής για την απομόνωση του Ιράν.
Σύμφωνα με τον Αλί Σαρίφ αλ Εμαντί, υπουργό Οικονομικών του αραβικού εμιράτου, αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν για να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» που θα παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο αποκλεισμός του Κατάρ από τις γειτονικές του χώρες οδήγησε σε εκροές κεφαλαίων άνω των 30 δισ. δολαρίων.
«Δεν ρευστοποιούμε τίποτε, απλώς αντλούμε μέρος της ρευστότητας και τη μεταφέρουμε από το εξωτερικό στο εσωτερικό»
τονίζει ο κ. Εμαντί, ενώ παράλληλα επιμένει ότι πρόκειται για μέτρο «προληπτικής φύσης». Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα η εκτίμηση του οίκου Moody’s ότι από την αρχή της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των αραβικών χωρών, το Κατάρ έχει ρίξει στην οικονομία του κεφάλαια ύψους 38,5 δισ. δολαρίων. Η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων. Είναι ένα από τα πιο δραστήρια κρατικά επενδυτικά ταμεία στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και έχει στο χαρτοφυλάκιό του τρόπαια όπως τα κτίρια Harrods και Shard στο Λονδίνο, αλλά και πακέτα μετοχών σε κολοσσούς όπως η πολυεθνική τράπεζα Barclays και η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.
Προσφάτως, πάντως, έχει μειώσει τις τοποθετήσεις του στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse, στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosneft και στην εταιρεία κοσμημάτων Tiffany&Co. Το Κατάρ είναι πρώτο στον κόσμο σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα.