Ο Πούτιν απειλεί τις ΗΠΑ διαφημίζοντας νέα όπλα

Ο Πούτιν απειλεί τις ΗΠΑ διαφημίζοντας νέα όπλα

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το NATO δίνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν απαντώντας στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για εκσυχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι ετοιμη να αναπτύξει όπλα νέας τεχνολογίας.

Οι δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει κατεβάσει τους τόνους, ενώ όμως βρίσκεται σε εξέλιξη το 19ο Συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο -μεταξύ άλλων- αναμένεται να εγκρίνει το αναθεωρημένο αμυντικό δόγμα και τη νέα στρατηγική επανατοποθέτηση της Κίνας στον χάρτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία θα απαντήσει «άμεσα» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς που υπεγράφη το 1987. Η Μόσχα είναι έτοιμη να αναπτύξει νέα οπλικά συστήματα, πυρηνικά και μη, σε απάντηση τακτικών που ακολουθούν άλλες χώρες, είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Διαβάστε  Σταθερά τα επιτόκια στη Ρωσία, αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις λόγω ΦΠΑ

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας σε διάφορα πεδία. «Συνομιλούμε (με τις ΗΠΑ) για θέματα που αφορούν στην απασχόληση, σε ειδικές υπηρεσίες, υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών. Πετυχαίνουμε κοινούς στόχους», είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διευρύνουμε την συνεργασία μας και σε άλλους τομείς».

Επιμένοντας στο μέτωπο κατά των ΗΠΑ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι τελευταίες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά τη Ρωσίας αποσκοπούν στο να εκτοπίσουν τη Ρωσία από την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να αγοράζει το πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG). Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρία της Διεθνούς Λέσχης «Βαλντάι» σημείωσε ότι η πολιτική στις διεθνείς υποθέσεις όλο και πιο συχνά εμπλέκεται στις οικονομικές σχέσεις.

«Ετσι το πακέτο των κυρώσεων, που υιοθέτησε πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο, απροκάλυπτα έχει στόχο να εκτοπίσει την Ρωσία από τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές και να υποχρεώσει την Ευρώπη να καταναλώνει το πιο ακριβό υγροποιημένο αμερικανικό φυσικό αέριο, παρότι κι εκεί οι ποσότητες τους δεν επαρκούν»,

δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παρεμποδισθούν τα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου νέων οδεύσεων, παρότι μια τέτοια διαφοροποίηση από λογιστική απόψεως είναι «πιο αποδοτική από οικονομικής απόψεως, πιο συμφέρουσα για την Ευρώπη, ενώ ενισχύει την ασφάλεια της».

Διαβάστε  Εκτός "σχεδίου" η απόκτηση φρεγατών FREMM από την Ελλάδα, λέει ο Μ. Κωσταράκος

Διαφήμιση