Ο Νοβότνι αποσυνδέει επιτόκια-QE με τον πληθωρισμό, απομακρύνεται από Ντράγκι

Ο Νοβότνι αποσυνδέει επιτόκια-QE με τον πληθωρισμό, απομακρύνεται από Ντράγκι

Δηλώσεις που φαίνεται ότι αντανακλά τις συντελεσθείσες και επερχόμενες πολιτικές αλλαγές στην Αυστρία πραγματοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, απομακρυνόμενος ταυτόχρονα από τη σφαίρα επιρροής του Μάριο Ντράγκι και προσεγγίζοντας την αυτή του διοικητή της Bundebank, Γενς Βάιντμαν. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η αλλαγή πολιτικής του Νοβότνι οι ισορροπίες στο εκτελεστικό σώμα της ΕΚΤ θα είναι οριακές και οι μάχες πιο σκληρές.

Σύμφωνα με τον Έβαλντ Νοβίτνι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποσυνδέσει, εν μέρει, την πορεία του πληθωρισμού από την επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και την επαναφορά των αρνητικών επιτοκίων.

Διαβάστε  Proxy war Τσακαλώτου-Ντράγκι μέσω... Ντρούτι, για τα κλειδιά των τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν χρειάζεται να πετύχει το στόχο της για επίπεδα πληθωρισμού κοντά αλλά κάτω του 2% για να «ομαλοποιήσει» την πολιτική της, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Ντράγκι προανήγγειλε το θάνατο το QE τον Δεκέμβριο

Ο Νοβότνι δήλωσε ότι η τράπεζα πρέπει να αποφασίσει τον Οκτώβριο το πώς θα προχωρήσει με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει η Ευρώπη να απομακρυνθεί περαιτέρω από το στόχο της για τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο.

«Αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να περιμένουμε… Μπορούμε να ομαλοποιήσουμε την πολιτική (μας) πριν… θα ήταν λάθος και προβληματικό να περιμένουν πάρα πολύ στην Ευρώπη (για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής)», δήλωσε στη συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Διαβάστε  Σταθερά τα επιτόκια στη Ρωσία, αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις λόγω ΦΠΑ

Διαφήμιση