Κόσοβο: Επιδημία Ιλαράς με δυο θανάτους, πριν τις τοπικές εκλογές

Κόσοβο: Επιδημία Ιλαράς με δυο θανάτους, πριν τις τοπικές εκλογές

Επιδημία Ιλαράς που είχε ως αποτέλεσμα δυο θανάτους ξέσπασε στο Κόσοβο, ενώ η χώρα οδεύει σε αυτοδιοικητικές εκλογές την Κυριακή, εν μέσω διαρκούς πολιτικής και οικονομικής κρίσης και αντιπαράθεσης με την ΕΕ για το ρόλο της χώρας στην υπόθαλψη τρομοκρατών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής, έχουν προσβληθεί 140 άτομα, από ενός έως 40 ετών.
Το υπουργείο Υγείας του Κοσόβου έχει θέσει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τα κέντρα υγείας και συνέστησε σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Διαβάστε  Κόσοβο: Έτοιμη για συμβιβασμό, χωρίς ταπείνωση η Σερβία

Ο υπουργός Υγείας της αποσχισθείσας σερβικής αυτόνομης επαρχίας, Ουράν Ισμαϊλι, απηύθυνε δραματική έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Η εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι πρέπει να εμβολιαστούν, όλοι οι γονείς πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας αν θέλουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα», διεμήνυσε ο κ. Ισμαΐλι μετά την επίσκεψή του στην επιδημιολογική κλινική της Πρίστινα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σπίθες στα Βαλκάνια, κινδυνεύει και η Ελλάδα

Οι αρχές αναφέρουν ότι όλοι όσοι προσβλήθηκαν από την ιλαρά, είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν έκαναν όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον εμβολιασμό των παιδιών παρατηρείται στις κοινότητες των Ρομά από όπου προέρχονται και οι περισσότεροι ασθενείς. Κρούσματα υπάρχουν, επίσης, στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με προσβληθέντες από ιλαρά.

Διαβάστε  Κίνδυνος αποσταθεροποίησης του Κοσόβου

Τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου, όπου και άρχισε έκτακτος εμβολιασμός του πληθυσμού. Ένα κρούσμα παρουσιάστηκε στην πόλη Μπουγιάνοβατς, στη νότια Σερβία, σε άτομο που είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Κόσοβο.

Διαφήμιση