Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπλόκαρε το QE, σε εκκρεμότητα απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπλόκαρε το QE, σε εκκρεμότητα απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

Μια ήττα κατέγραψαν εσωτερικά στη Γερμανία οι πολέμιοι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του προγράμματος, την οποία αν είναι κάνει αποδεκτή θα είχε δημιουργήσει πρόβλημα στη συμμετοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) στο πρόγραμμα που έχει προϋπολογισμό 60 δισ. το μήνα.

Διαφήμιση

Στόχος των ευρωσκεπτικιστών ήταν, με όχημα τα ασφαλιστικά μέτρα, να σταματήσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρών της ευρωζώνης από τη Μπούντεσμπανκ και μάλιστα όσο εκκρεμεί ακόμα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο για το αν η ΕΚΤ υπερβαίνει ή όχι με την αγορά δημοσίων ομολόγων το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή τις συνταγματικές προσφυγές στη Γερμανία, το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας προδικαστική απόφαση ως προς την δραστηριότητα της ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για «σοβαρές υπόνοιες» ανεπίτρεπτης χρηματοδότησης κρατικών προϋπολογισμών.

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας προδικαστική απόφαση ως προς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
Αιτιολογώντας σήμερα την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο επικαλέστηκε την εκκρεμούσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι μια δική του απόφαση ως προς τα ασφαλιστικά μέτρα θα προκαταλάμβανε την ετυμηγορία του Λουξεμβούργου στην υπόθεση.

Διαβάστε  Βουτιά του γερμανικού PMI σε χαμηλά 19μήνου

Δεν αποκλείεται ωστόσο η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ανακοινωθεί όταν η ΕΚΤ έχει πια τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ούτως ή άλλως η οικονομία της ευρωζώνης έχει πλέον σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Παρατηρητές βλέπουν σταδιακό περιορισμό της αγοράς ομολόγων ήδη από το 2018. Αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας στις 26 Οκτωβρίου. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ότι «το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών αποφάσεων θα ληφθούν, πιθανότατα, τον Οκτώβριο».

Διαβάστε  Ανησυχία από την κάμψη των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Διαφήμιση