Brexit: Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Brexit: Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων και τη σημαντική απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές επιβεβαίωσαν οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αρνούμενοι τη μετάβαση στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι ηγέτες της ΕΕ επέμειναν στην ανάγκη επίτευξης ουσιώδους προόδου στα τρία μείζονα κεφάλαια, της “διατροφής”, των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων στη Βρετανία και της πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά, πριν επιτρέψουν το άνοιγμα νέων. Αντιθέτως σημαντική πρόοδος καταγράφεται στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας και του καθεστώτος που θα διαμορφωθεί εκεί.

Η Τερέζα Μέι επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα πίεσης στους Ευρωπαίους έχει δημιουργήσει επιτροπή που επεξεργάζεται σχέδιο hard Brexit, εξέλιξη που ικανοποιεί σκληροπυρηνικούς των Τόρις.

Διαφήμιση

Οι 27 θέλοντας να δείξουν καλή θέληση διεύρυναν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ να αρχίσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών – μελών της Ε.Ε. γι’ αυτό το θέμα.

Στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα την Παρασκευή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Σε αυτή την περίπτωση, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και τηρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντήριων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή τη Σύνοδο πρέπει να αναγνωριστεί αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και να σκεφτούμε τη συνέχεια»

δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τη συνεδρίαση των «27».
Η ίδια σημείωσε ότι κατά το δείπνο μίλησε στους ηγέτες για μια «βαθιά σχέση μετά το Brexit», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά» σε μια συμφωνία ειδικά σε ό,τι αφορά την «κοινή» προτεραιότητα που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει να αρχίσει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit τον Δεκέμβριο μόνον εάν η Μεγάλη Βρετανία προχωρήσει στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών της προς την Ένωση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, πετώντας το μπαλάκι στο γήπεδο της Τερέζα Μέι.

«Ελπίζουμε ότι έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να αρχίσει η δεύτερη φάση, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο η Μ. Βρετανία θα σημειώσει πρόοδο έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι επαρκής στα βασικά θέματα της πρώτης φάσης»

είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Σε αυτό η οικονομική διευθέτηση είναι το πιο σημαντικό θέμα», πρόσθεσε.

Στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι οι «27» χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει το «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στη σύγκλιση των αρχών και των στόχων των δύο πλευρών σχετικά με την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη διατήρηση του Κοινού Χώρου Διέλευση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον «λογαριασμό εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργεί και τις μεγαλύτερες διαφορές, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησής του, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μια συμπαγή και συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα επιλύσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εξετάζει το λογαριασμό εξόδου γραμμή-γραμμή», δήλωσε με τη σειρά της η Τ. Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι το ποσό θα οριστικοποιηθεί μόλις επιτευχθεί και η τελική συμφωνία.