Αλβανία: Υπόθεση ναρκωτικών πλήττει τον πρωθυπουργό

Αλβανία: Υπόθεση ναρκωτικών πλήττει τον πρωθυπουργό

Πυρά πανταχόθεν δέχεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, λίγο μετά τη σαρωτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές και ενώ έστειλε μηνύματα απομάκρυνσης από την ευρωπαϊκή προοπτική, καλλιέργειας υπερθνικισμού και προσπάθειας σύσφιξης σχέσεων με το Κόσοβο.

Η εμπλοκή νυν βουλευτή, και υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαϊμιρ Ταχίρι, που έχει διατελέσει υπουργός και σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών που διερευνά η ιταλική Δικαιοσύνη, προκαλεί πολιτικούς τριγμούς στην ισχυρή κοινοβουλευτικά και με νωπή λαϊκή εντολή κυβέρνηση.

Τα στοιχεία των ιταλικών αρχών αναφέρουν ότι με το αυτοκίνητο του υπουργού, σε μια περίοδο κατά την οποία εκείνος διατηρούσε το αξίωμα, ο εξάδελφος του μετέφερα ποσότητες ναρκωτικών. Μόλις πριν λίγες μέρες και μετά τις ιταλικές αποκαλύψεις, εξάλλου, στο σπίτι του εξαδέλφου του Ταχίρι, η αστυνομία κατάσχεσε δέκα τόνους χασίς.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Παρέμβαση Κοτζιά υπέρ Αλβανίας-πΓΔΜ στην Ευρώπη, ζήτησε συνεργασία Γαλλίας-Γερμανίας

Ο ίδιος ο Ράμα επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την όλη υπόθεση διαβεβαιώνοντας ότι έδωσε εντολές για πλήρη διαλεύκανση, ωστόσο το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης συνεχίζεται εν μέσω πολιτικού σεισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ως “προστάτη”, με το αζημίωτο, των κυκλωμάτων καλλιέργειας και διακίνησης ινδικής κάνναβης που ευδοκιμούν στην σημερινή Αλβανία, με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Δημοκρατίας Σαλι Μπερίσα να τον καταγγέλλει ευθέως ακόμα και στη βουλή.

Διαβάστε  Πιέσεις Μογκερίνι υπέρ πΓΔΜ και Αλβανίας σε Γαλλία-Ολλανδία

Η υπόθεση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Τίρανα, πλήττει ευθέως το ηγετικό προφίλ του Ράμα ο οποίος αποτελεί τον προνομιακό συνομιλητή της Δύσης και κυριαρχεί πολιτικά στην Αλβανία μετά την συντριπτική επικράτησή του στις εκλογές του καλοκαιριού που του έδωσαν αυτοδυναμία στη βουλή.

Η κρίση αυτή και οι διαστάσεις που προσλαμβάνει περιέχουν πολιτικά μηνύματα για τον Έντι Ράμα, δεδομένου ότι η θρυαλλίδα άναψε επί ιταλικού εδάφους και λίγο μετά τη συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Κοσοβάρο ομόλογό του και την ψήφιση νόμου για τις μειονότητες που κατήγγειλε η Ελλάδα.

Διαβάστε  Europol και Interpol εξάρθρωσαν τεράστια εγκληματική οργάνωση

Διαφήμιση