Τσίπρας-Τραμπ: Για το Σκοπιανό δεν είπανε κουβέντα;

Τσίπρας-Τραμπ: Για το Σκοπιανό δεν είπανε κουβέντα;

Εξοπλιστικά, ενεργειακά, σχέσεις με την Τουρκία, η επέκταση της χρήσης βάσεων για λογαριασμό του NATO είναι τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στις συζητήσεις που είχε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και τα media. Ωστόσο από την ατζέντα θεωρείται πολύ δύσκολο να έχει παραλειφθεί το θέμα της απεμπλοκής της ενταξιακής διαδικασίας της πΓΔΜ σε NATO και ΕΕ, καθώς αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ατλαντική Συμμαχία στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια.

Ενώ λοιπόν για το Σκοπιανό έχει κινητοποιηθεί ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Γι, ο οποίος έχει ήδη κάνει μπαράζ συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία τόσο της πΓΔΜ όσο και της Ελλάδας, έχει επανενεργοποιηθεί ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς και ο νατοϊκές δυνάμεις διεξάγουν κοινές ασκήσεις και εξοπλίζουν τον στρατό της πΓΔΜ, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα το θέμα έμεινε εκτός ατζέντας.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πιθανό και ως εκ τούτου εγείρονται εύλογα ερωτηματικά που χρήζουν επιτακτικά απαντήσεων, καθώς οι αναφορές στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης του ρόλου στο NATO δεν μπορεί να μη συνδέονται με το κορυφαίο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια και η επίλυση του οποίου περνάει μέσα από την Αθήνα. Αντιθέτως, τα προβλήματα με την Τουρκία, είναι εγνωσμένα, διαρκή και ανεπίλυτα καθώς η περιοχή έχει πλέον προσαρμοστεί στις χρόνιες ανισορροπίες που αυτό δημιουργεί.

Διαφήμιση

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Σκοπίων, σηματοδότησε την απομάκρυνση από τον ρωσικό άξονα, ωστόσο η επαναφορά σε ευρωατλαντική τροχιά δεν είναι εύκολη υπόθεση τόσο τεχνικά όσο και διπλωματικά-πολιτικά, καθώς η Ελλάδα έχει από 2008 μπλοκάρει κάθε τέτοια προοπτική εάν δεν επιλυθεί με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο.

Την ίδια στιγμή όμως το μέτωπο των ΗΠΑ με τη Ρωσία επιδεινώνεται, οι κινήσεις και των δυο πλευρών στα Βαλκάνια είναι πολλές φορές εμπρηστικές και οι συνέπειές τους δύσκολα αναστρέψιμες σε μια περιοχή αποδεδειγμένα εύφλεκτη. Στην ίδια περιοχή η Τουρκία εμπλεκόμενη και εκμεταλλευόμενη θρησκευτικές πλατφόρμες επιχειρεί να ελέγξει χώρες όπως η Αλβανία, το Κόσοβο και η Βοσνία, ενώ εσχάτως ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σερβία.

Στο ίδιο πλαίσιο, αντιπαράθεσης NATO-Ρωσίας εντάσσονται και οι πιέσεις στην ΕΕ για την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, στρατηγική η οποία αν και δεν συζητήθηκε -επισήμως- είναι πρακτικά αδύνατο να μην ετέθη ψηλά στην ατζέντα.

Οι συμβολισμοί και η επόμενη ημέρα

Σε επίπεδο συμβολισμών οι ΗΠΑ επιχειρούν να περιορίσουν την διαρκώς ενισχυόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή και ιδιαίτερα στα ενεργειακά, αγορά στην οποία θέλουν επικρατήσουν, στο πλαίσιο στρατηγικής για την αποδυνάμωση της -ιδιαίτερα στενής- συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την πρόταση να είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στο Πεκίνο αλλά και στην περιοχή, ότι η Ελλάδα ανήκει στη δική τους σφαίρα επιρροής στη Μεσόγειο, σε μια περίοδο ανακατατάξεων.

Ιδιαίτερη σημασία για την προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης των συμφωνηθέντων έχει και η ανάληψη τη ευθύνης του συντονισμού από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, οι οποίοι συνεργάστηκαν και για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς από θέσεων και οι δυο λογοδοτούν απευθείας στους επικεφαλής των κυβερνήσεων και αποτελούν άτομα με θέση, εξουσία και ικανό μηχανισμό, με στόχο την παράκαμψη αχρείαστης γραφειοκρατίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε Απόλυτα ικανοποιημένος, για την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο και τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την αίθουσα συσκέψεων του Blair House, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός για την επιτυχία του ταξιδιού του, που ξεκίνησε στο Σικάγο και ολοκληρώθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα», είπε, «τόσο ως προς τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν, δηλαδή επικοινωνιακά, αλλά και για την ουσία. Το ταξίδι πήγε εξαιρετικά καλά, οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν», υπογράμμισε.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.