Στροφή 180 μοιρών στην αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κίνα και μετωπική σύγκρουση σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα σηματοδοτεί η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον στο Center for Strategic and International Studies, μιλώντας για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας.
Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δυο χωρών που ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, την άρση της απειλής χαρακτηρισμού της Κίνας ως “χειραγωγού” ισοτιμιών και με επίκεντρο την προσπάθεια διευθέτησης της απειλής της Βορείου Κορέας, τερματίστηκε άδοξα με την ομιλία του Ρεξ Τίλερσον, κατά τη διάρκεια μάλιστα του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επιτέθηκε στην Κίνα την Τετάρτη για υπονόμευση της παγκόσμιας τάξης, υποσκάπτοντας την εθνική κυριαρχία των γειτόνων, καθώς και την επιθετική οικονομική πολιτική της.
“Η Κίνα, ενώ αναπτύσσεται παράλληλα με την Ινδία, αποδεικνύεται πολύ λιγότερο υπεύθυνη, υπονομεύοντας μερικές φορές το διεθνές γεωπολιτικό status quo”,
ανέφερε ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας.
“Οι προκλητικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα Κίνας αμφισβητούν άμεσα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες που υποστηρίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία”,
συνέχισε ο Ρεξ Τίλερσον. Ενώ οι ΗΠΑ θέλουν μια εποικοδομητική σχέση με την Κίνα, είπε,
«δεν θα αναδιπλωθούμε μπροστά στις προκλήσεις της Κίνας απέναντι στο διεθνές δίκαιο και status quo, ούτε θα επιτρέψουμε την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, ούτε θα δεχθούμε τη δυσμενή αλλαγή όρων εις βάρος φίλων και συμμάχων μας.
Το CNN σημειώνει ότι η ομιλία Τίλερσον αποτελεί περισσότερο μοχλό πίεσης προς το Πεκίνο για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κρίση της κορεατικής χερσονήσου, ωστόσο τα ζητήματα που άνοιξε πολλά και η περίοδος ιδιαίτερα ευαίσθητη για τον πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, καθώς ο ίδιος έχει αναλάβει το βάρος διαμόρφωσης νέων ισορροπιών με τον Ντόναλντ Τραμπ.