Καταλονία: Διέξοδο με πρόωρες εκλογές εισηγείται η Μαδρίτη

Καταλονία: Διέξοδο με πρόωρες εκλογές εισηγείται η Μαδρίτη

Τη λύση της προκήρυξης πρόωρων περιφερειακών εκλογών που θα έχουν χαρακτήρα έμμεσου δημοψηφίσματος εισηγείται η Μαδρίτη στη Βαρκελώνη ως κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, την οποία θα στήριζε και η κεντρική κυβέρνηση.

Αν ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές προκειμένου να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν και να μπει ένα τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια κυβερνητική πηγή.

«Εάν εκείνος (ο Κάρλες Πουτζντεμόν) προκηρύξει εκλογές… αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα»

επισήμανε μια κυβερνητική πηγή στο AFP, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ισπανικά ΜΜΕ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ισπανία: Μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας έφτιαξε ο Σάντσεθ

Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που από τις Βρυξέλλες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας επί αυτού του ζητήματος, επιβεβαίωσε επίσης αυτήν την επιλογή.

«Ο μόνος πιθανός δρόμος για τον Πουτζντεμόν είναι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και… να προκηρύξει πρόωρες εκλογές»

επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η επιλογή θα τερμάτιζε «χωρίς καμιά αμφιβολία» την απειλή της αναστολής της αυτονομίας.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι ξανά οι προσφυγικές ροές από την Αφρική προς Ισπανία-Ιταλία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει δικαίωμα και μονομερώς να διαλύσει τη Βουλή της Καταλονίας και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, βήμα που εκτιμάται ότι θα προτιμήσει -σε περίπτωση εμπλοκής- πριν από την αφαίρεση των εξουσιών της τοπικής κυβέρνησης, που συνεπάγεται κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος αυτονομίας.

Διαφήμιση