Αυστρία: Η Ακροδεξιά θέλει υπουργείο Εσωτερικών για να μπει σε κυβέρνηση

Αυστρία: Η Ακροδεξιά θέλει υπουργείο Εσωτερικών για να μπει σε κυβέρνηση

Αξιώσεις για τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας, το οποίο χειρίζεται τα θέματα μετανάστευσης, εγείρει το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ), το οποίο θεωρείται ο πιο πιθανός εταίρος της Κεντροδεξιάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Διαφήμιση

Ο επικεφαλής του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δήλωσε ότι το κόμμα του έχει πολλές κόκκινες γραμμές και πως το νευραλγικό υπουργείο Εσωτερικών είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους.

Μια τέτοια πολιτική συμφωνία στην Αυστρία, όπου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος έχει ήδη διακηρυγμένες αντιμεταναστευτικές θέσεις, θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σύγκρουση με την ΕΕ και άλλες χώρες, δοκιμάζοντας τις ανοχές και αντοχές της ΕΕ.

Διαβάστε  Σκούπα της αντιτρομοκρατικής κατά ακροδεξιών

«Έχουμε πολλές κόκκινες γραμμές», υπενθύμισε κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του κόμματός του.
Έχοντας συγκεντρώσει το 26% των ψήφων στις εκλογές, το FPÖ έχει αναχθεί σε μεγάλο παίκτη στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, στις οποίες κέρδισε το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς με 31,5%. Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPÖ) του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν συγκέντρωσε το 26,9%.
Ο 48χρονος κ. Στράχε υπογράμμισε ότι θεωρεί πως «δεν υπάρχει λόγος να πιεστούμε» στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στο τέλος της εβδομάδας.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στον κυβερνητικό συνασπισμό ανεξαρτήτως κόστους. Πρέπει να εφαρμοστούν κάποια στοιχεία του προγράμματός μας, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα»,

εξήγησε.
Μεταξύ των ζητημάτων που θέτει η Ακροδεξιά είναι «η ασφάλεια των συνόρων»,

«η άμεση δημοκρατία με βάση το παράδειγμα της Ελβετίας», ο τερματισμός του εξισλαμισμού και η μείωση της φορολογίας»

υπενθύμισε ο Στράχε, για να συμπληρώσει ότι πολλά στοιχεία του προγράμματος του κόμματός του υιοθετήθηκαν από τον Κουρτς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Διαβάστε  Συλλήψεις 11 μελών της Combat 18 για όπλα και εκρηκτικά

Ο 31χρονος ηγέτης της Κεντροδεξιάς επεσήμανε ότι συζητά με όλα τα κόμματα. Εξάλλου την Τρίτη επαναβεβαίωσε την ευρωπαϊκή δέσμευσή του κόμματός του.
Το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θεωρείται πιθανό, καθώς ο κ. Κουρτς είχε θέσει ως κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας την ανανέωση έπειτα από 10 χρόνια συγκυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς.

Διαβάστε  "Χριστιανική δημοκρατία" θέλει να κάνει την Ουγγαρία ο Ορμπάν

Διαφήμιση