Η Κίνα αλλάζει, το Κομουνιστικό Κόμμα όχι

Η Κίνα αλλάζει, το Κομουνιστικό Κόμμα όχι

Να δώσει το στίγμα της συνέχισης του μετασχηματισμού της Κίνας σε ένα νέο μοντέλο σοσιαλιστικής χώρας και ταυτόχρονα να διαχωρίσει τη θέση, στάση και προοπτική της από τη Δύση προσπάθησε στον εναρκτήριο λόγο του στο 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ. Στόχος του Κινέζου προέδρου είναι πρώτα να διαμορφώσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, θέτοντας διαδικασίες, πλαίσιο και στέλνοντας μηνύματα σε φίλους και αντιπάλους, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να μιλήσει με τη Δύση και να επιβεβαιώσει το ρόλο της Κίνας στη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική σκακιέρα.

Διαφήμιση

Αναγκασμένος να ισορροπήσει μεταξύ της κομματικής νομενκλατούρας, των δελφίνων, των αντιμαχομένων φατριών και να σμιλέψει τον κινεζικό υπερεθνικισμό με τρόπο ώστε να μπορεί να βρει διεξόδους στη Δύση, είναι ο Κινέζος πρόεδρος. Ταυτόχρονα όμως καλείται να διαχειριστεί τις παγκόσμιες αντιδράσεις που γεννά η γιγάντωση της πολεμικής μηχανής της χώρας, προκαλώντας de facto αναδιάταξη ισορροπιών και ανατροπή του status quo στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Σι προσπαθεί να κινητοποιήσει δυνάμεις και να διαμορφώσει δεσμούς που θα του επιτρέψουν τους ελιγμούς, τις στροφές και τις αναθεωρήσεις που απαιτούνται σε εδραιωμένες και εμπεδωμένες δομές, αντιλήψεις και… επετηρίδες.

Ο Σι δίνει διέξοδο στον κινεζικό υπερεθνικισμό επενδύοντας αφειδώς στην αναβάθμιση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών και την αλλαγή του δόγματος περί μη ανάμειξης στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, ο ενεργός ρόλος στην κρίση της Κορέας, η ναυπήγηση νέων πλοίων, αεροπλανοφόρων και αεροσκαφών είναι μόνο η βιτρίνα ενός τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος που εντάσσεται μια ακόμη βαθύτερη αμυντική πολιτική και η οποία αποτελεί σκέλος του νέου πολιτικού δόγματος που διαμορφώθηκε επί Σι στο ΚΚΚ.

Διαβάστε  Ξανά στην Κίνα ο Κιμ για συνάντηση με τον Σι

Ο Σι έχει επιδοθεί και σε μια διαδικασία παγκόσμιας αναβάθμισης της οικονομικής επιρροής της Κίνας ως μέσο ενίσχυσης της παρέμβασης και της επιρροής στα εσωτερικά άλλων κρατών και σχηματισμών. Και αυτή η πολιτική συναντά αντιδράσεις και αμυντικές γραμμές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Ωστόσο οι αντιδράσεις αυτές ευνοούν εσωτερικά τον Σι ο οποίος αποκτά επιθετικό, εθνικό και αντι-δυτικό προφίλ.

Τα κείμενα που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου θα αποτελέσουν τον οδηγό πολιτικής που θα κληθεί να εφαρμόσει ο Σι τα επόμενα χρόνια και από τα οποία θα κριθεί αν τελικά ισχυροποιείται, όπως εν πολλοίς αναμένεται. Η ρητορική, οι προτάσεις που θα επικρατήσουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθεί να τις υλοποιήσει ο Σι θα δώσουν την αίσθηση των ισορροπιών που θα διαμορφωθούν εντός της Κεντρικής Επιτροπής. Καθοριστική για όλα αυτά θα είναι η νέα σύνθεση του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου, του ισχυρότερου οργάνου του Κόμματος καθώς και των επιτροπών που προκύπτουν απ αυτό.

Διαβάστε  Δασμοί σε 128 αμερικανικά προϊόντα, η πρώτη βολή των Κομουνιστών κατά... Τραμπ

Το συνέδριο
Συνολικά 2.287 σύνεδροι έχουν επιλεγεί από όλη τη χώρα για να συμμετάσχουν στο συνέδριο. Το Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που συνήθως πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, αποκαλύπτει τη νέα ηγεσία της χώρας και καθορίζει τον οδικό χάρτη για την οικονομία της για τα επόμενα πέντε και πλέον έτη.

Στο 19ο Συνέδριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η δύναμη του ισχυρού άντρα της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας, προέδρου της χώρας και επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής τόσο του κόμματος όσο και του Κράτους.

«Το κινεζικό έθνος είναι ένα υπέροχο έθνος. Έχει περάσει μέσα από δύσκολες καταστάσεις και αντιξοότητες και παραμένει αδάμαστο. Οι Κινέζοι είναι υπέροχοι άνθρωποι. Είναι γενναίοι και δε θα σταματήσουν ποτέ να αναζητούν την πρόοδο», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Σι Τσινπίνγκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2012, έχει εδραιώσει την εξουσία του και αναμένεται να παραμείνει ηγέτης του Κόμματος.

Διαβάστε  Πεκίνο: Η Κίνα δεν θέλει εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν υποκύπτει

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έστειλε, ακόμη μια, αυστηρή προειδοποίηση προς την Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο έχει τη δύναμη – εξουσία και τη θέληση να καταστείλει οποιαδήποτε προσπάθεια ανεξαρτησίας.

Το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που λαμβάνει χώρα υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Τότε, θα ανακοινωθούν τα νέα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, που ηγείται της χώρας και είναι το υψηλότερο Σώμα Αποφάσεων.

Ο Σι Τσινπίνγκ, στο λόγο του αναφέρθηκε στα πρόσφατα επιτεύγματα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι «ο σοσιαλισμός με τα κινεζικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη νέα εποχή, δείχνουν ότι η χώρα έχει αναδειχθεί σε σπουδαία δύναμη παγκοσμίως».

Παράλληλα, είπε ότι χάρη σε δεκαετίες «ακούραστου αγώνα», η Κίνα «στάθηκε στο ύψος της, ισχυρή δύναμη στην Ανατολή».

Η εναρκτήρια ομιλία του κινέζου προέδρου διήρκεσε τρεις ώρες και 23 λεπτά.

Διαφήμιση