Γερμανική επίθεση για προσφυγικό σε Ελλάδα-πΓΔΜ μέσω… media

Γερμανική επίθεση για προσφυγικό σε Ελλάδα-πΓΔΜ μέσω… media

Πόλεμο προπαγάνδας και πολιτικά μηνύματα μέσα από τα media με διαρροές και στημένα δημοσιεύματα επιχειρεί να στήσει η γερμανική κυβέρνηση, για το προσφυγικό, πλήττοντας με δυο δημοσιεύματα σε διάστημα 48 ωρών Ελλάδα και πΓΔΜ για τη διαχείριση και για σενάρια σιωπηρής διάνοιξης του βαλκανικού διαδρόμου.

Πρώτα η κυριακάτικη Welt επιχειρεί να θέσει θέμα εγκυρότητας στοιχείων που υποβάλλει η Ελλάδα για το προσφυγικό στην ΕΕ, υπονοώντας ότι μετανάστες “εξαφανίζονται” και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα φυλάσσει πλημμελώς τα σύνορα και ότι δίνει πλασματική εικόνα για τις διαστάσεις της κρίσης.

Πολιτικά το προσφυγικό έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα για τον σχηματισμό κυβέρνησης “Τζαμάικα” στη Γερμανία, ενώ η Άγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει σε πολλά σημεία προκειμένου να επιτύχει τη συμπόρευση με το αδελφό κόμμα CSU. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μπαράζ δημοσιευμάτων για τον βαλκανικό διάδρομο, καθώς η Γερμανία πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις και επιχειρεί να εξάγει την πίεση που νιώθει εσωτερικά.

Διαβάστε  Αθωώθηκε ο Ζάεφ σε δίκη για δωροδοκία

Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα, μολονότι ο λεγόμενος Βαλκανικός Διάδρομος έχει κλείσει περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο καταφθάνουν κάθε μήνα στη Γερμανία δια μέσω του συγκεκριμένου διαδρόμου, επιλέγοντας δηλαδή τη διαδρομή μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και βαλκανικών χωρών. «Ένας από τους σημαντικότερους λόγους: χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία φυλάσσουν συνειδητά πλημμελώς τα εξωτερικά σύνορα, επιτρέποντας σε πρόσφυγες και παρά τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Πολλοί καταλήγουν εντέλει στη Γερμανία. Αυτό καταδεικνύουν έρευνες της WamS σε Βερολίνο και Βρυξέλλες».

Στη συνέχεια η Frankfurter Allgemeine Zeitung θέτει το ίδιο θέμα για την πΓΔΜ και επιχειρεί να το συσχετίσει με τη νέα κυβέρνηση Ζάεφ, τη συγκυβέρνηση με το αλβανικό κόμμα και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης Αθήνας-Σκοπίων.

Για τον σχολιαστή της Frankfurter Allgemeine Zeitung η στήριξη που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ στο κυβερνών κόμμα του Ζάεφ, ακόμη κι αν επρόκειτο για δημοτικές εκλογές, προσλαμβάνει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι η εκλογική αναμέτρηση ήταν κάτι περισσότερο από ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Επρόκειτο για τη μελλοντική πορεία της ίδιας της χώρας, αφού σε περίπτωση που το συντηρητικό VMRO του Νίκολα Γκρουέφσκι έβγαινε πιο ισχυρό, θα ισοδυναμούσε με ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση επιστροφής του στην εξουσία.

Διαβάστε  Die Linke: Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα γερμανικά υποβρύχια κατά της Ελλάδας

Η γερμανική εφημερίδα προβάλλει μέσα από την ισχυροποίηση της νέας κυβέρνησης Ζαέφ και μια άλλη διάσταση που αφορά το προσφυγικό και το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, διερωτώμενη «αν ο νέος ισχυρός άνδρας των Σκοπίων θα ήταν διατεθειμένος να αποσυναρμολογήσει το συρματόπλεγμα που προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στην Αθήνα».

«Όταν χτίζοντας το συρματόπλεγμα ο Γκρουέφκσι δέχθηκε ανοιχτούς επαίνους από τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη και συγκαλυμμένη επιδοκιμασία από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι τότε στην αντιπολίτευση Σοσιαλδημοκράτες υποστήριζαν ότι τα τείχη δεν αποτελούν απάντηση στα προσφυγικά κύματα του 21ο αιώνα, την ώρα που η εποχή των τειχών γενικότερα στην Ευρώπη έχει παρέλθει. Παίρνοντας αυτό ως βάση πολιτικοί από το αντιπολτευόμενο κόμμα VMRO υποστηρίζουν σε παρασκηνιακές συζητήσεις ότι η Ευρώπη θα αντιληφθεί τι σημαίνει αλλαγή πολιτικής σκυτάλης στα Σκόπια: το άνοιγμα της βαλκανικής οδού»

συνεχίζει η FAZ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση βορειότερα, όπως στη Σερβία, δεν είναι η ίδια με το 2015.
Σε κάθε περίπτωση η στήριξη που έδωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στον Γκρουέφσκι πριν τις δημοτικές εκλογές, αποκαλώντας τον «τη μόνη ελπίδα για να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της Ε.Ε.» δεν έπιασε τόπο. Ούτε οι έπαινοί του και η διαρκής στήριξη στο πρόσωπό του επειδή έχτισε «τείχος με την Ελλάδα και έτσι έκλεισε τον βαλκανικό δρόμο».

Διαβάστε  Αυξάνονται οι εξαγωγές, συρρικνώνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Διαφήμιση