Γερμανία: Το FDP απονομιμοποιεί τη Μέρκελ απέναντι στην ΕΕ

Γερμανία: Το FDP απονομιμοποιεί τη Μέρκελ απέναντι στην ΕΕ

Δήλωση-μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έκανε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, επιχειρώντας να αυξήσει την πίεση και να επισπεύσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ παράλληλα καθιστά σαφές στους απερχόμενους Σοσιαλιστές ότι δεν θα τους επιτρέψει να προωθήσουν στο ημίφως τη δική τους ατζέντα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Λίντνερ σε συνέντευξή του, το Βερολίνο δεν μπορεί να δεσμευτεί στην Ε.Ε. για μεταρρυθμίσεις πριν από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Αναμένω ότι η καγκελάριος Μέρκελ και ο επικεφαλής της καγκελαρίας Πέτερ Αμτμάιερ θα καταστήσουν σαφές (στις Βρυξέλλες) πως η παρούσα κυβέρνηση εκτελεί υπηρεσιακά καθήκοντα και η Γερμανία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις»

δήλωσε συγκεκριμένα ο φιλελεύθερος Γερμανός πολιτικός, αναφερόμενος στις προωθούμενες από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαφήμιση

«Αποκλείεται εντελώς να κάνει (σχετικές) συζητήσεις ο κ. Αλτμάιερ σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Δεν επιτρέπεται να δεσμευτεί χωρίς (να διαθέτει) τη νέα πολιτική νομιμοποίηση»,

πρόσθεσε ο Λίντνερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πέτερ Αλτμάιερ θα είναι προσωρινά υπουργός Οικονομικών μετά τη μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής, ενώ την Πέμπτη ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις με την Τουρκία και η κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

Το πότε θα σχηματισθεί κυβέρνηση στη Γερμανία είναι ακόμα εντελώς ανοικτό, με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει χθες ότι αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν παρέλθουν αρκετές εβδομάδες.