Νέα απόπειρα διαμόρφωσης κοινού μετώπου της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ και Ουάσιγκτον για το ζήτημα του χρέους, το οποίο ωστόσο δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έκαναν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Κριστίν Λαγκάρντ, στην προπαρασκευαστική της έλευσης του Αλέξη Τσίπρα, συνάντηση στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου.
Από τις ανακοινώσεις και τις διαρροές των δυο πλευρών προκύπτει συμφωνία επί του στόχου για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και παράλληλα επί της αρχής για τον σαφή προσδιορισμό της φόρμουλας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η ελληνική πλευρά εστιάζει στην ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές.
Το ΔΝΤ επικεντρώνει στο αλγόριθμο για την ελάφρυνση του χρέους και τις δικλείδες ασφαλείας για την ενεργοποίησή του όπως και για το σενάριο της αστοχίας, ώστε να είναι διασφαλισμένη η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Ωστόσο, το πρόβλημα όμως δεν είναι τεχνικής αλλά πολιτικής φύσης, καθώς η αδύναμη Άγκελα Μέρκελ, ο ισχυροποιούμενος και υπό αναβάθμιση ESM και η δυναμική που δημιουργεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος φέρεται να είπε ότι το ΔΝΤ πιέζει σωστά για το ζήτημα του χρέους. Ο κ. Μάλπας υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα πιέσει και τη Γερμανία ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα και επανέλαβε την γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα. Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά από τον προκάτοχό του κ. Μάλπα.
Προσπαθώντας να άρει το αδιέξοδο που δημιουργούν οι σύνθετες ισορροπίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έθεσε επίσης το ζήτημα της αποσαφήνισης της θέσης του ΔΝΤ κατά το τετ-α-τετ της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να εξάρει την υψηλή σημασία που αποδίδεται στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται ότι συμμερίζεται τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γεγονός που εκτιμάται ότι συνεπάγεται ότι η ομάδα του Ταμείου θα επικεντρώσει στα αμιγώς τεχνικά ζητήματα και θα εξαιρέσει από τις συζητήσεις τη συσχέτιση με το υψηλό δημόσιο χρέος. Πηγές κοντά στις επαφές τονίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, περίοδο λογική, που απέχει ωστόσο από τον στόχο του Δεκεμβρίου που θέτει, μεταξύ άλλων, και ο Γιώργος Σταθάκης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δύο τύπου συναντήσεις στην έδρα του ΔΝΤ, καθώς εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ και τους επιτελείς της, συναντήθηκε και με επενδυτές.
Στη συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Χαρίτση με επενδυτές, οι ερωτήσεις τους ήταν ενθαρρυντικές, δεν ήταν επιθετικές αλλά διευκρινιστικές, ενώ δεν εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τονίστηκε.