Μάχες Ιρακινων-Κούρδων στο Κιρκούκ για πετρέλαια-αεροδρόμιο

Μάχες Ιρακινων-Κούρδων στο Κιρκούκ για πετρέλαια-αεροδρόμιο

Στη βία διολισθαίνει η αντιπαράθεση Κούρδων και Ιρακινών για τον έλεγχο της κομβικής σημασίας πόλης του Κιρκούκ, ενώ οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες από Ιράν και ΗΠΑ την Κυριακή έπεσαν στο κενό, ανοίγοντας το δρόμο για συγκρούσεις.

Διαφήμιση

Οι Κούρδοι απέρριψαν και τα δυο τελεσίγραφα της Βαγδάτης για να υπαναχωρήσουν στις προ του 2009 θέσεις τους ή/και για να αποκηρύξουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα ο ιρακινός στρατός να περικυκλώσει και να ελέγξει το αεροδρόμιο και κομβικές οδικές αρτηρίες.

Διαβάστε  Συρία: 84 επιθέσεις με χημικά, 34 επιβεβαιωμένες

Σύμφωνα με τη Βαγδάτη οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν πλέον την αεροπορική βάση Κ1, τη Βόρεια Εταιρία Αερίου, μια παρακείμενη μονάδα επεξεργασίας και τη βιομηχανική ζώνη του Κιρκούκ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν την επέλασή τους.

Διεθνή media μεταδίδουν ότι σποραδικές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη περιμετρικά του Κιρκούκ, ωστόσο οι Πεσμεργκά δεν προβάλουν ισχυρή αντίσταση.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Οι κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την πόλη του Κιρκούκ, ωστόσο η ανάληψη του ελέγχου της βιομηχανικής ζώνης από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις σηματοδοτεί τον έλεγχο της εισόδου της πόλης.

Διαφήμιση