Η Καταλονία σε τεντωμένο σχοινί: Ο Πουτζδεμόντ αψηφά το τελεσίγραφο Ραχόι

Η Καταλονία σε τεντωμένο σχοινί: Ο Πουτζδεμόντ αψηφά το τελεσίγραφο Ραχόι

Στη δημιουργική ασάφεια της πρώτης διακήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας την οποία έθεσε απριόρι σε καθεστώς εν αναμονή, επιμένει ο ηγέτης της Καταλονίας Καρλές Πουτζδεμόντ, στην εκπνοή του τελεσιγράφου του Μαριάνο Ραχόι για την αποσαφήνιση της στάσης της τοπικής κυβέρνησης, ενώ ζητά και την έναρξη συνομιλιών για τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου αυτονομίας.

Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι έτοιμος να διαλύσει το κοινοβούλιο της Καταλονίας προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, ως ενδιάμεση λύση και θέλοντας να αποφύγει μετωπική σύγκρουση που θα προκαλούσε η αφαίρεση των εξουσιών της τοπικής κυβέρνησης και η ανάληψη του ελέγχου από τη Μαδρίτη.

Διαβάστε  Ελεύθερος με εγγύηση στη Γερμανία ο Πουτζεμόν

Από την πλευρά του ο Πουτζδεμόντ επιλέγοντας εξ αρχής να κινηθεί στις γκρίζες ζώνες κατέστησε εαυτόν ευάλωτο καθώς η μη-διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τους ακροδεξιούς και τους αναρχικούς που συγκατοικούν στο κίνημα των αυτονομιστών, ενώ παράλληλα βρίσκεται απέναντι και από τη Συνταγματική έννομη τάξη αμφισβητώντας αποφάσεις Δικαστηρίων τις οποίες αναγνωρίζει και η ΕΕ.

Διαβάστε  Στροφή στο Σκοπιανό μέσω Σπυράκη-Βρυξελλών επιχειρεί η ΝΔ

Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο του Μαριάνο Ραχόι ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα τις επόμενες ενέργειές του.

Διαφήμιση