Ευρείας κλίμακας αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ελλάδα ο νέος νόμος που μόλις ψηφίστηκε από την αλβανική Βουλή για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για διατήρηση της λογικής του Χότζα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέτει θέμα ευρωπαϊκή πορείας.
Το Αλβανικό όπως και το Σκοπιανό είναι δυο μείζονα εθνικά θέματα στα οποία κυβέρνηση και προεδρεία της Δημοκρατίας φαίνεται ότι κινούνται σε συντονισμό και αρμονία, καθώς και πρόσφατα ο Προκόπης Παυλόπουλος οριοθέτησε τον διάλογο για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και για τις αλυτρωτικές τάσεις της Αλβανίας από τη Σερβία όπου βρέθηκε, στέλνοντας μηνύματα και διευκολύνοντας τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, στις πιο κλειστές επαφές.
Σε αυτή τη φάση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην Αλβανία και το Κόσοβο, από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διεξάγονται για τον Ιωάννη Καποδίστρια, μίλησε για τάσεις διεθνούς τυχοδιωκτισμού,
Αναφερόμενος στον Ιωάννη Καποδίστρια, ο αρχηγός του κράτους έκανε αναφορά σε έμπνευση από το όραμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας για τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σημείωσε ότι
«αυτό μας εμπνέει εμάς τους Έλληνες αλλά πρέπει να εμπνέει και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν φιλοδοξίες να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το λέω αυτό για την γειτονική μας Αλβανία κυρίως. Τη φίλη χώρα, με την οποία έχουμε πάντα καλές σχέσεις και ευνοούμε την ενταξιακή της πορεία. Όμως με συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν κι αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας, ή με συμπεριφορές ωμής παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως συμβαίνει με τις μειονότητες ή με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, η Αλβανία, δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία. Κι αυτό είναι δική της ευθύνη».
Ο Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι
«εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε και απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρώπη».
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ψήφιση από την αλβανική Βουλή νομοσχεδίου που αφορά τις μειονότητες στη γειτονική χώρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημεία τριβής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας πολλαπλασιάζονται, αρχής γενομένης από το προηγούμενο καλοκαίρι:
όταν και τα Τίρανα επιχείρησαν να δημιουργήσουν θέμα Τσαμουριάς,
ενώ ακολούθησαν οι προκλήσεις με Έλληνες αλβανικής καταγωγής στρατιώτες που έκαναν το σήμα του UCK,
δηλώσεις για τη μεγάλη Αλβανία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,
προκλητικές απαλλοτριώσεις ελληνικών περιουσιών
και τώρα τον επικίνδυνο νόμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Ο ισχυρός πλέον πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έχει στείλει και άλλα πολιτικά μηνύματα μετά την επανεκλογή του, καταργώντας το υπουργείο Ενοποίησης στην ΕΕ και ιδρύοντας νέο για τους απόδημους Αλβανούς. Παράλληλα Αλβανία και Κόσοβο βρίσκονται σε διαδικασία σύσφιξης σχέσεων, γεγονός που τροφοδοτεί τον αλβανικό υπερεθνικισμό και υποσκάπτει τη σταθερότητα τα Βαλκάνια.