Μια ανάσα από τον εμφύλιο στο Κιρκούκ Κούρδοι-Ιρακινοί

Μια ανάσα από τον εμφύλιο στο Κιρκούκ Κούρδοι-Ιρακινοί

Θέσεις μάχης έχουν λάβει μετά την εκπνοή της προθεσμίας οι Κούρδοι Πεσμεργκά σε κρίσιμα σημεία του Κιρκούκ, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου της κυβέρνησης του Ιράν που ζητούσε την υπαναχώρησή τους σε θέσεις που κατείχαν πριν το 2009, που συνεπάγεται παραχώρηση του ελέγχου μεγάλων πετρελαιοπηγών ή την ακύρωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Διαφήμιση

Όπως ήταν αναμενόμενο η απαίτηση της Βαγδάτης για ακύρωση του Δημοψηφίσματος δεν έγινε αποδεκτή από την τοπική κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα η ένταση να κλιμακωθεί και Κούρδοι Πεσμεργκά να αναπτυχθούν απέναντι σε ιρακινές δυνάμεις που προσπαθούσαν να εκτοπίσουν πολιτοφύλακες από θέσεις ελέγχου.

Διαβάστε  Ρώσικα media έκαναν... πραξικόπημα στη Σαουδική Αραβία

Κούρδοι ηγέτες που συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κρίση στην κουρδική πόλη Ντοκάν επανέλαβαν την προσφορά τους για «ειρηνική επίλυση» της κρίσης με τη Βαγδάτη, έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, Χεμίν Χαουραμί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιράκ (Κούρδος και ο ίδιος) Φουάντ Μασούμ και η Χέρο Ταλαμπανί, χήρα του Τζαλάλ Ταλαμπανί, Κούρδου ηγέτη που πέθανε νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Οι Κούρδοι ηγέτες απέρριψαν τις «στρατιωτικές απειλές» , όπως τις χαρακτήρισαν, των ιρακινών δυνάμεων εναντίον των μαχητών των Κούρδων Πεσμεργκά (στρατός του Ιρακινού Κουρδιστάν) και δεσμεύθηκαν να υπερασπιστούν το έδαφος που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο σε περίπτωση επίθεσης.

Διαβάστε  Συρία: Δείχνουν Ισραήλ για νέο βομβαρδισμό βάσεων του Άσαντ

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει κλείσει συνοριακή διάβαση με το βόρειο Ιράκ ως αντίδραση στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφέρειας τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA).

«Όπως ανακοινώσαμε νωρίτερα, κλείσαμε τον εναέριο χώρο μας για την κουρδική περιφέρεια έπειτα από αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, και απ’ ό,τι γνωρίζω, τίποτα καινούργιο δεν έχει συμβεί σε αυτή την περιοχή», ανέφερε το ISNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Κούρδων και Βαγδάτης επιχειρεί να διαδραματίσει ο Ιρανός ταξίαρχος, επικεφαλής του εκστρατευτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν έχει κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Διαφήμιση