Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ εξετάζει δικό του ψηφιακό νόμισμα

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ εξετάζει δικό του ψηφιακό νόμισμα

Σενάρια για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος εξετάζει το ΔΝΤ, κινούμενο στη γραμμή που υπαγόρευε πρόσφατη έκθεση της Bank for International Settlements, σύμφωνα με δηλώσεις της γενικής Διευθύντριας του, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ καλεί τις κεντρικές τράπεζες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και διαφωνεί με την προσέγγιση του επικεφαλής της Goldman Sachs, Τζέιμι Ντίμον που χαρακτηρίζει το bitcoin φούσκα.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αποκάλυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αναπτύξει το δικό του ψηφιακό νόμισμα, εξελίσσοντας την τεχνολογία των SDR, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συναλλαγματικά διαθέσιμα. Οπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, τα SDR θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τεχνολογία ανάλογη των ψηφιακών νομισμάτων.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε με την τεχνολογία να καταστήσουμε τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα περισσότερο αποτελεσματικά και λιγότερο δαπανηρά»

υπογράμμισε.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Το Μουντιάλ στο στόχαστρο του ΔΝΤ!

Στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είχε αναλάβει να συντονίσει συζήτηση με θέμα την τεχνολογία, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στις νέες συνθήκες οι κεντρικές τράπεζες.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα καταφέρει να ρυθμίσει τον κλάδο της τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

«Επιθυμώ να συμμετάσχουμε ως διεθνής οργανισμός στην όλη διαδικασία, η οποία έχει διεθνή και διασυνοριακό χαρακτήρα»

επισήμανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ συνέστησε στις κεντρικές τράπεζες αυξημένη επαγρύπνηση ώστε να μη μείνουν έξω από τις εξελίξεις

«Θα πρέπει οι κεντρικές τράπεζες και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να είναι προσεκτικές ως προς τα ψηφιακά νομίσματα και εν γένει τα νέα τεχνολογικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ώστε να αντιληφθούν πώς λειτουργούν και να τα κατανοήσουν, εφόσον ήδη αλλάζουν το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών»

Στη συνέντευξή της στο CNBC, η Κριστίν Λαγκάρντ προέβλεψε, μάλιστα, πως θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στον μηχανισμό χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Διαβάστε  Τρομο-Μήνυμα Κοστέλο σε ESM υπέρ Ελλάδας

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν συμφωνεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος χαρακτηρίζει «απάτη» το bitcoin, απάντησε: «Νομίζω πως πρέπει να προσέχουμε να μη βάζουμε ταμπέλες σε ό,τι σχετίζεται με ψηφιακά νομίσματα σε αυτά τα πυραμιδοειδή κερδοσκοπικά σχήματα, επειδή είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά».

Διαβάστε  Το ΔΝΤ μένει αλλά χωρίς λεφτά στην Ελλάδα

Το θέμα της ανάπτυξης ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες και τους οργανισμούς του Δημοσίου έθεσε προσφάτως με έκθεση της η τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, η BIS, ενώ η τοποθέτηση της Κριστίν ΛΑγκάρντ για τα οφέλη του συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών, του blockchain, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά των cryptocurrencies, ενισχύει τον διάλογο στην κατεύθυνση αυτή, προσθέτοντας το επιχείρημα της μείωσης του κόστους του χρήματος και τους κινδύνους που απορρέουν από την κίνησή του σε φυσική μορφή.

Διαφήμιση