Αντιμέτωπη με μια κόμη συστημική κρίση, αυτή τη φορά στον πυρήνα της, βρίσκεται η Ευρώπη καθώς οι εκλογές στην Αυστρία ανέδειξαν πρώτο κόμμα το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστια Κουρτζ, ενώ ακολουθεί το εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας και τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλιστές.
Η εν πολλοίς αναμενόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Αυστρία θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στην ΕΕ τόσο σε επίπεδο χωρών όσο και μεταξύ Βρυξελλών και των ισχυροποιημένων παράκεντρων. Οι μέχρι πρότινος φυγόκεντρες τάσεις πλέον αποκτούν ανατρεπτική δυναμική στον πυρήνα, καθώς η Άγκελα Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί και στην προσπάθειά της να σχηματίσει κυβέρνηση οδηγείται σε έναν πολύπλοκο και δεσμευτικό τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό με ενισχυμένα ευρωσκεπτιστικά χαρακτηριστικά.
Στην Αυστρία το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο μεγάλος νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα ecit polls και από τις πρώτες καταμετρήσεις.
Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο θεωρείται και ο πιθανότερος εταίρος στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να πάρει εντολή να σχηματίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς. καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ μόλις τρίτο έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.
Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις (με μία απόκλιση έως 2%) το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 6,3% στο 30,2 %, το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων αποσπά ένα 26,8% (ποσοστό αυξημένο κατά επίσης 6,3 μονάδες), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν που ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών περιορίζονται στο 26,3 % (μείον 0,6 %).
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), κατακτώντας ποσοστό 5,3 % (συν 0,3%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 4,9 %, μειωμένο κατά 7,5 μονάδες σε σχέση με το 2013 , ενώ την είσοδο του στην νέα Βουλή με ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η “Λίστα Πιλτς” του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4 % και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.
Το αποτέλεσμα των εκλογών σημαίνει αυτόματα την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ η -αναμενόμενη, συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση θα οδηγήσει σε ισχυροποίηση του Visegrad Grou, στο οποίο συμμετέχουν οι Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Αν και η Αυστρία δεν συμμετέχει ενεργά σε αυτό η ατζέντα του Λαϊκού Κόμματος έχει σχεδόν ευθυγραμμιστεί προεκλογικά με τις επιδιώξεις της ομάδας αυτής, ενώ η είδος της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση θα οδηγήσει ακόμα πιο επικίνδυνες ατραπούς.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς Μακρόν, Γιούνκερ και Μέρκελ έχουν θέσει την ΕΕ σε διαδικασία επαναπροσδορισμού και διεύρυνσης, ενώ ζητήματα όπως το Προσφυγικό, η Σένγκεν, το Brexit, ο Ευρωστρατός και κατανομή εξουσιών στον πυρήνα αποτελούν ανοιχτά μέτωπα.