Να αποσαφηνίσει τη θέση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, όσον αφορά τη διαφορά των προβλέψεων και να δώσει στο στίγμα ότι η στάση του Ταμείου έχει μεταβληθεί ουσιωδώς, επικυρώνοντας τα όσα δήλωσαν κατά τις προηγούμενες μέρες οι εκπρόσωποι και θέτοντας τη βάση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα επιχείρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα, Πολ Τόμσεν.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ευρωπαϊκού σκέλους της έκθεσης, στο οποίο υπάγονται οι προβλέψεις για την Ελλάδα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ή θα υπερβεί το στόχο για πλεόνασμα 2,2% που έχει θέσει το ΔΝΤ για το 2018, θέτοντας εκτός συζήτησης τα σενάρια για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ο επιεκφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα επισήμανε, σε άλλο σημείο, ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τη δημοσιονομική προσαρμογή.
“Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί”,
τόνισε ο Πολ Τόμσεν κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου.
Οπως είπε, έχουμε εγκρίνει ένα πρόγραμμα που θεωρούμε καλό, χρειάζεται να στείλουμε ξανά την αποστολή για να ελέγξουμε αυτό το πρόγραμμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά θέματα. Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η τοποθέτηση αυτή αντικατοπτρίζει με σαφήνεια την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, ενώ σε συνδυασμό με τις ανανεωμένες προβλέψεις που ευθυγραμμίζονται με αυτές του ESM και της Κομισιόν, καθίσταται σαφές ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε πορεία ενεργού συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Σημειολογικά, η νέα στρατηγική του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα ξεδιπλώνεται στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου πριν τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, όπου θα γίνει δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ και εν συνεχεία θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Ο Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε και στις τράπεζες, επισημαίνοντας τα επίπεδα NPLs και εστιάζοντας στη στρατηγική αντιμετώπισης.
Υπό αυτό το πρίσμα η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι με τα stress test θα κάνουν την δουλειά χωρίς να χρειαστεί AQR. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την εκτίμηση ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα.
Σε ότι αφορά τους μισθούς παραδέχτηκε ότι είναι μικροί. Το κρίσιμο είναι να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν δουλειές που θα φέρουν και καλύτερες αμοιβές.
Καλό νέο είναι ότι από η Ελλάδα αφήνει πίσω το κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής.