Με επίσημη επίσκεψη στο Ιράν στο πλαίσιο συνάντησης κορυφής με τη συμμετοχή και του Αζερμπαιτζάν, επιβεβαιώνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν τον κεντρικό και αναβαθμισμένο ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της αραβικής χερσονήσου, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις επικείμενες εξελίξεις και την προσπάθεια ανατροπής του status quo.
Η στήριξη της Μόσχας στην Τεχεράνη έρχεται στην πλέον κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απεμπολήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, διαμορφώνοντας ενιαίο μέτωπο με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Έχοντας ήδη συμβάλλει, στην κρίση του Κατάρ που έστειλε σαφές μήνυμα στο Ιράν, για τις προθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή και την προοπτική ανατροπής του status quo και της αναδιάταξης της ισορροπίας δυνάμεων, οι ΗΠΑ πιέζουν σε όλα τα μέτωπα ώστε να περιθωριοποιηθεί το Ιράν.
Η ξεκάθαρη στήριξη της Ρωσίας όμως σε συνδυασμό με την άρνηση της Ευρώπης να ακολουθήσει την αμερικανική γραμμή, την προσέγγιση Μόσχας-Πεκίνου και την αποστασιοποίηση του ΟΗΕ, ως θεσμικό όργανο, αφήνει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία εκτεθειμένες στη στη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, οι προετοιμασίες για την τριμερή σύνοδο κορυφής, Ιράν, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη αρχίσει.
Νωρίτερα ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, είχε δηλώσει ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει όπως προγραμματίζεται επίσκεψη στο Ιράν έως τα τέλη του έτους, όπου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Ρωσίας, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν.
Η πρώτη τριμερής συνάντηση κορυφής είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2016 στο Μπακού. Κατά την διάρκεια εκείνης της συνάντησης, οι πρόεδροι των τριών χωρών κ.κ. Πούτιν, Αλίεφ και Ρουχανί είχαν συζητήσει την υλοποίηση οικονομικών έργων κοινού ενδιαφέροντος και ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, ιδιαίτερα την κατασκευή οδικής αρτηρίας «Βορράς-Νότος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών επίσημη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου στηρίζει ενεργά το Κατάρ, ενώ έχει ενταχθεί πλέον στον άξονα της Ρωσίας στην περιοχή, αγοράζοντας ακόμη και οπλικά συστήματα, παρά τις αντιδράσεις του NATO.