Κοινή γραμμή Τσακαλώτου-Στουρνάρα για χρέος-QE και… πλεόνασμα

Κοινή γραμμή Τσακαλώτου-Στουρνάρα για χρέος-QE και… πλεόνασμα

Στρατηγική κυβερνητική επιλογή και μάλιστα σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι η είναι η επαναφορά του ζητήματος της εξειδίκευσης των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους στο προσκήνιο, τη στιγμή που στην ΕΚΤ συζητείται το ενδεχόμενο σταδιακού περιορισμού του προϋπολογισμού QE και η χρονική επέκτασή του.

Πρώτα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μέσω ομιλίας του σε συνέδριο της Credit Suisse έθεσε το θέμα άμεσης ένταξης στο QE, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων για το χρέος, ενώ ακολούθησε με ομιλία του στο τμήμα Elliott School of International Affairs του George Washington University, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ενδιαφέρον έχει όμως και ο υπαινιγμός του Γιάννη Στουρνάρα για την ύπαρξη πιο ρεαλιστικού επιχειρήματος στην αναπροσαρμογή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, ήτοι το πλεόνασμα.

Διαφήμιση

Ο μεν διοικητής της ΤτΕ κινήθηκε σε πιο τεχνοκρατική βάση προσεγγίζοντας το ζήτημα της εδραίωσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και προσδιορίζοντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών σε πιο πολιτικό τόνο άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους, κάνοντας λόγο, εμμέσως πλην σαφώς για κωλυσιεργία που θέτει σε κίνδυνο τα όσα έχουν επιτευχθεί.

Διαβάστε  Μπαράζ δηλώσεων για το χρέος, προαναγγέλλουν λύση

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Οι τράπεζες δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάκαμψη, όλο το βάρος σε μεταρρυθμίσεις-χρέος

Δεν έχει συζητηθεί ακόμη σοβαρά το θέμα του χρέους”, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ. Η στρατηγική που ακολουθείται στην ΕΕ είπε, ασκώντας κριτική, είναι να κάνει την Ελλάδα από μία εξαιρετικά υπερχρεωμένη χώρα σε μία λιγότερο υπερχρεωμένη χώρα, όπως η Ισπανία.

Μάλιστα, παρομοίασε τη θέση των εταίρων της Ελλάδας στο θέμα του χρέους με την απάντηση που έδωσε ο Φρόιντ στο ερώτημα του πώς μπόρεσε να γιατρέψει την κατατονία. Απάντησε – είπε ο ΥΠΟΙΚ – λέγοντας ότι δεν την θεραπεύει, αλλά τη μετατρέπει σε μία καθημερινή υποτονικότητα…

Διαβάστε  Έκρηξη ρίσκου στον ευρωπαϊκό νότο παγιδεύει την Ελλάδα

Για την Ευρώπη είπε ότι “τα καλά νέα είναι πως μετά από πολύ καιρό η Ευρώπη συζητά τα προβλήματά της. Τα κακά νέα είναι ότι κάνει πολύ καιρό να λάβει τις αποφάσεις και στο τέλος τα αποτελέσματα είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά”.

“Οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα Eurogroup στις 4 το πρωί. Αυτό είναι άσχημο γιατί τότε όλοι είναι εξαντλημένοι και δεν υπάρχουν πολλές επιλογές” εξήγησε. “Και καταλήγεις με μία κακή επιλογή και με μία λιγότερο κακή επιλογή”.

Για το τελευταίο Eurogroup ανέφερε ότι “η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, ήταν το πρώτο Eurogroup που η λέξη Ελλάδα δεν αναφέρθηκε”. Για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα σημείωσε ότι “η Ελλάδα πρέπει να βγει από το πρόγραμμα. Είμαστε πιο κοντά από όσο ποτέ άλλωστε. Και πρέπει να ανακινήσει την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης”.

Διαβάστε  Η ΕΚΤ θέλει ελάφρυνση χρέος χωρίς γερμανικό "διακόπτη"

Ο Γιάννης Στουρνάρας στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε την ανάγκη να αναληφθούν αποφασιστικές και συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει επίσης ένα ισχυρό επιχείρημα για μια πιο ρεαλιστική προσαρμογή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.