ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός δεν δίνει σαφείς ενδείξεις για την οικονομία

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός δεν δίνει σαφείς ενδείξεις για την οικονομία

Μικτά και αντικρουόμενα παραμένουν τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύεται με ρυθμό πάνω από 2% και επιταχυνόμενο, ωστόσο ο δομικός βρίσκεται σε χαμηλό 2 ετών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δείχνουν άνοδο πάνω από το στόχο, του 2%, τον Σεπτέμβριο, με 2,2% σε ετήσια βάση. Ωστόσο τα στοιχεία είναι οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για άνοδο 2,3%, ενώ δείχνουν σαφή τάση επιτάχυνσης από το 1,9% του προηγούμενου μήνα.

Πρόκειται, όμως, για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού από τον Απρίλιο λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, που οφείλεται στη συμφωνία μείωση παραγωγής πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ αλλά και στους τυφώνες που έπληξαν τις ΗΠΑ.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10,1%, μετά από αύξηση 6,4% τον Αύγουστο. Οι κύριες αυξήσεις σημειώθηκαν για τη βενζίνη (19,3% από 10,4% τον Αύγουστο) και το πετρέλαιο (15,6% από 9,4%), ενώ οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο για την ηλεκτρική ενέργεια (1,7% . Πρόσθετη ανοδική πίεση προήλθε από τα τρόφιμα (1,2% από 1,1% τον Αύγουστο), τις υπηρεσίες μεταφορών (3,9% από 3,5%) και τις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης (1,7% από 1,6%). Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε για τα προϊόντα ιατρικής περίθαλψης (1% από 2,4% τον Αύγουστο) και καταφύγιο (3,2% από 3,3%).

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Αντίθετα, οι τιμές συνέχισαν να μειώνονται στα νέα οχήματα (-1% από -0,7% τον Αύγουστο), μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά (-3,7% από -3,8%) και ενδύματα (-0,2% από -0,6%).

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ένα χαμηλό 2 ετών για 1,7% για πέμπτο συνεχή μήνα, χάνοντας τις προσδοκίες της αγοράς 1,8%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5%, το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιανουάριο, αλλά κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς κατά 0,6%. Ο δείκτης βενζίνης αυξήθηκε κατά 13,1% το Σεπτέμβριο και αντιπροσώπευε περίπου τα τρία τέταρτα της αύξησης. Άλλοι δείκτες βασικών ενεργειακών συστατικών αναμείχθηκαν και ο δείκτης τροφής ανέβηκε ελαφρά (0,1%). Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%, χάνοντας επίσης προσδοκίες 0,2%.

Διαφήμιση