Η Μόσχα αποδομεί τον Τραμπ, τον χαρακτηρίζει “εμπρηστή”

Η Μόσχα αποδομεί τον Τραμπ, τον χαρακτηρίζει “εμπρηστή”

Ραγδαίες πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού προκάλεσε η σημερινή εμπρηστική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν και την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς η Μόσχα για πρώτη φορά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ασκεί ευθέως σκληρή κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί νέα υποβάθμιση του επιπέδου των διμερών σχέσεων, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω της οποίας δημιούργησε επισήμως άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, επικρίνει την εμπρηστική ρητορική του Αμερικανού προέδρου, για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας.

Διαβάστε  Είναι η Μέρκελ όμηρος του Πούτιν; (γραφήματα)

Η μεταστροφή της ρωσικής πολιτικής απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον εμφανής και σαφής και στοχεύει στην αποδόμησή του, τακτική που ακολουθεί εσχάτως και η Βόρεια Κορέα, ενώ εμμέσως αντίστοιχες θέσεις έχει λάβει και η Ευρώπη αλλά και μεμονωμένες χώρες όπως η Γερμανία.

Διαφήμιση

Η επιθετική, απειλητική ρητορική δεν έχει θέση στη διεθνή διπλωματία

ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν»

πρόσθεσε, με αφορμή την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία και ότι η στάση του κ. Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της.

«Όποια και αν είναι η στάση των ΗΠΑ, δεν θα υπάρξει επιστροφή στην επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος του Ιράν»

προειδοποίησε η Μόσχα.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «μία από τις χειρότερες» που υπήρξαν. Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία.

Κατήγγειλε επίσης τη συμπεριφορά της «ιρανικής δικτατορίας», την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο, όπως είπε.
Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε  Έτοιμη να αγοράσει S-400 η Ινδία, ψάχνει παράθυρο για τις αμερικανικές κυρώσεις

Μια ημέρα νωρίτερα, εν αναμονή της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ, θέση επί του ζητήματος είχε λάβει ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν ωθεί την Ευρώπη σε εναγκαλισμό με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή.

Διαφήμιση