Γκάμπριελ: Ο Τραμπ στέλνει την Ευρώπη στη… Ρωσία, λόγω Ιράν

Γκάμπριελ: Ο Τραμπ στέλνει την Ευρώπη στη… Ρωσία, λόγω Ιράν

Δηλώσεις με τις οποίες, για πρώτη φορά δημοσίως και από επίσημα χείλη, αναγνωρίζεται η αντίθεση ΗΠΑ-ΕΕ και Γερμανίας σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τίθεται επί τάπητος το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τη Ρωσία, πραγματοποίησε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θέλοντας να επισημάνει τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έθεσε και μια ακόμη παράμετρο κάνοντας λόγο για δυσπιστία μεταξύ των χωρών που μπορούν να αποτρέψουν μια νέα κούρσα πυρηνικών, που δεν είναι άλλες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Με τον τρόπο αυτό ο Γκάμπριελ κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ αν και δεν έχει νευραλγικό ρόλο έχει εν τούτοις καταλυτικό και η επιλογή συμμάχων ad hoc ή ανά περιοχή είναι πλέον μια επιλογή που έχει και επισήμως τεθεί υπό συζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Πως ο Τραμπ έκοψε τα (μακριά) χέρια των ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Τραμπ τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το Ιράν

Η μη επαλήθευση από τον Ντόναλντ Τραμp της τήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από μέρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας, θα ανοίξει ένα χάσμα μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και θα οδηγήσει τους τελευταίους να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε-προειδοποιώντας ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αν και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημοσίως εναντίον μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, δεν έχει ποτέ θέσει θέμα αλλαγής στρατηγικού εταίρου της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή.

Αν και ο Γκάμπριελ είναι απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, οι δηλώσεις του συνεχίζουν να έχουν βαρύτητα, ενώ αποκαλύπτουν μια εντεινόμενη συζήτηση τόσο στο Βερολίνο όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επομένως και τις Βρυξέλλες.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη σε αυτό το ζήτημα»,

τόνισε ο Γκάμπριελ, ο οποίος ανήκει στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες (SPD), που δεν θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση.

«Πρέπει επίσης να πούμε στους Αμερικανούς ότι η συμπεριφορά τους στο ζήτημα του Ιράν θα ωθήσει εμάς τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουμε μια κοινή θέση με τη Ρωσία και την Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ»,

Ο ίδιος έκρινε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στις ΗΠΑ και επισήμανε ότι ο χειρισμός του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ιδίως τη διάσταση απόψεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Αυτό δεν ενισχύει ακριβώς τη θέση μας εδώ στην Ευρώπη», είπε δηκτικά αναφερόμενος στην αναμενόμενη ανακοίνωση της νέας πολιτικής του Τραμπ έναντι του Ιράν.

Διαβάστε  Οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται τα δημόσια media, πρόβλημα έχει το BBC και η Ισπανική TVE

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Ιράν

Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι μόνο τρεις χώρες, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, μπορούν να αποτρέψουν μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

«Όμως οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν η μια την άλλη με τόση δυσπιστία αυτή τη στιγμή που δεν συνεργάζονται όσο πρέπει. Είναι προς το συμφέρον μας να πιέσουμε για να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη»

είπε ο απερχόμενος Γερμανός ΥΠΕΞ.

Διαβάστε  Ο Σαλβίνι ετοιμάζεται για "πόλεμο" στις Ευρωεκλογές

Αμερικανοί αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί καθώς και Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν τον Τραμπ ότι η κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει σήμερα θα απομονώσει τις ΗΠΑ, θα δώσει διπλωματικό και ηθικό πλεονέκτημα στην Τεχεράνη και ενδεχομένως θα οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας.

Διαφήμιση