Την πλήρη ευθυγράμμισή του με το πρόγραμμα του ESM επιβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΔΝΤ, όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι η διαφορά εκτιμήσεων για το πλεόνασμα του 2018 μεταξύ των προβλέψεων του Ταμείου και του ESM δεν οδηγεί σε νέα μέτρα μόνο σε αναθεώρηση των προβλέψεων των Ευρωπαίων εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτύχει το στόχο. Όπερ σημαίνει ότι εφόσον το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5% -και έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις- τότε τίθεται υπό αναθεώρηση το σύνολο του προγράμματος του ESM, ενώ το Eurogroup συνεχίζει να παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαντώντας σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για τη λήψη πρόσθετων μέτρων επανέλαβε τις διατυπώσεις της συμφωνίας βάσει της οποίας προβλέπεται ένα πλαίσιο ασφαλείας, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (σσ τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (ήτοι 2,2% του ΑΕΠ), ενώ την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (ήτοι 3,5%), τότε ο ESM θα συνεχίσει να εκταμιεύει τις δόσεις και θα ανοίξει διαδικασία επανεξέτασης των στόχων του προγράμματος, δηλαδή του πλεονάσματος και για τα υπόλοιπα χρόνια.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συμφωνία, στην οποία παρέπεμψε το ΔΝΤ
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές περιμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν.
Στο φως αυτών των διευκρινήσεων το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων τίθεται μόνο εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% ή εάν δεν εκπληρώσει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους και το πλεόνασμα που επιτύχει είναι χαμηλότερο από 3,5%.
Η νέα έκθεση του ΔΝΤ είναι πλέον σαφές ότι έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε το Ταμείο από τον ESM και την Κομισιόν, λαμβάνοντας παράλληλα πρόνοια για τη διαχείριση -σε επίπεδο στόχων- της αναγνωρισμένης διαφοράς στις προβλέψεις για το 2018 και ενσωματώνοντας τεχνικά την πολιτική συμφωνία για αναθεώρηση του προγράμματος του ESM σε περίπτωση αστοχίας το 2018.