Πιο πιθανό το hard Brexit μετά από πέντε ατελέσφορους γύρους διαπραγματεύσεων

Πιο πιθανό το hard Brexit μετά από πέντε ατελέσφορους γύρους διαπραγματεύσεων

Το σενάριο του hard Brexit γίνεται πλέον ολοένα και πιο πιθανό καθώς μετά από πέντε γύρους διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες η πρόοδος είναι οριακή και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, ενώ ακόμα υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών μετά το 2019 ή για τη χρηματοοικονομική διευθέτηση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ σχετικά με τις συζητήσεις.

Η θέση της ΕΕ για το οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων είναι αδιαπραγμάτευτη, προκαλώντας την αντίδραση των Βρετανών, καθώς δεν δέχεται να ανοίξει τπο κεφάλαιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων πριν πάρει διαβεβαιώσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώσει το κόστος του “διαζυγίου”.

Διαβάστε  Προϋπολογισμός ΕΕ: Που πάει το 1 τρισ. ευρώ

Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα και τα αδιέξοδα να επιμένουν η βρετανική κυβέρνηση μπαίνει πλέον σε crisis mode.

Κρίνοντας από την ρητορική της ΕΕ, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται, παρά την καλή θέληση που επέδειξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μάη στην ομιλία της στη Φλωρεντία, όπου υποσχέθηκε να πληρώσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για δύο χρόνια μετά από τον Brexit και ζήτησε σε αντάλλαγμα μια μεταβατική περίοδο, ώστε οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για τη διάσπαση. σε συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, πρόβλημα αντιμετωπίζει και εσωτερικά η Τερέζα Μέι καθώς οι Συντηρητικοί παραμένουν βαθιά διχασμένοι για το Brexit, με την πρωθυπουργό να αγωνίζεται κάθε εβδομάδα για να περάσει μια προσεκτική γραμμή ανάμεσα σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Μετά από τέσσερις μήνες συνομιλιών έχουν γίνει ελάχιστα για το ένα συναινετικό διαζύγιο που αρχικά ήλπιζαν να έχουν εγκαίρως, ώστε να προγραμματιστεί μια Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί στο ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών – ένας τομέας στον οποίο και οι δύο επιθυμούσαν μια γρήγορη συμφωνία – ενώ το πιο ακανθώδες ζήτημα του οικονομικού διακανονισμού παραμένει ένα εμπόδιο.

Διαβάστε  "Στραγγαλισμό" του Ιράν προωθούν οι ΗΠΑ, για να πονέσουν την Ευρώπη

Ο Γραμματέας της Brexit David Davis έχει δεσμευτεί δημοσίως να περάσει από τη γραμμή των οικονομικών αιτημάτων της ΕΕ κατά γραμμή. Το πολιτικό κεφάλαιο της Μέι περιορίσθηκε από τότε που έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 70% του βρετανικού εκλογικού σώματος αντιτίθεται στην καταβολή τεράστιου αντιτίμου της τάξης των 30 δισ. ευρώ για το διαζύγιο, ποσό που είναι είναι μικρότερο από αυτό που αναγνωρίζει η ΕΕ.

Διαβάστε  "Αυτογκόλ" Τσαβούσογλου για το Μεταναστευτικό, παρεμβαίνει η ΕΕ


Η ΕΕ πιέζει για ισχυρότερη δέσμευση από τη Βρετανία σχετικά με το νομοσχέδιο, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα θέματα διαζυγίου δεν μπορούν να τεθούν σε επεξεργασία μέχρις ότου η μελλοντική σχέση γίνει σαφέστερη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας εξέφρασε την απογοήτευσή του την Τετάρτη ότι η ΕΕ ήταν υπερβολικά άκαμπτη με το χρονοδιάγραμμά της, το οποίο ορίζει ότι τα ζητήματα διαχωρισμού θα εξεταστούν πρώτα και μόνο τότε θα προχωρήσουν στο εμπόριο και τη μετάβαση.