ΗΠΑ: Επί τάπητος η αύξηση επιτοκίων, παρά τον αδύναμο πληθωρισμό

ΗΠΑ: Επί τάπητος η αύξηση επιτοκίων, παρά τον αδύναμο πληθωρισμό

Ανοιχτό και με πολλούς υποστηρικτές στην Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών της Fed παραμένει το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο παρά τον αδύναμο πληθωρισμό. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης μια ακόμη αύξηση κατά το τρέχον έτος θα ήταν πιθανό να δικαιολογηθεί αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά στης συνεδρίασης της FOMC της Fed, οι συμμετέχοντες διατύπωσαν προβληματισμούς σχετικά με τις συνέπειες του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού για την πορεία του επιτοκίου μεσοπρόθεσμα. Πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η επιμονή των χαμηλών ποσοστών πληθωρισμού μπορεί να υποδηλώνει ότι η υποκείμενη τάση κυμάνθηκε κάτω από το 2%, κινδυνεύοντας να υποχωρήσει στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Αν ναι, η κατάλληλη πορεία της πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2% και θα αποφευχθεί η διάβρωση της αξιοπιστίας.

Διαβάστε  Σε χαμηλό 17ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Σημειώθηκε επίσης ότι η επιμονή του χαμηλού πληθωρισμού ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του επιτοκίου στο κάτω εύρος των προβλέψεων. Ωστόσο, λίγοι επεσήμαναν την ανάγκη να εξεταστούν οι καθυστερήσεις όσον αφορά την ανταπόκριση του πληθωρισμού σε σενάριο με περαιτέρω συρρίκνωση του QE και κατά συνέπεια στην αύξηση των κινδύνων για τον πληθωρισμό, καθώς η αγορά εργασίας περιορίστηκε περαιτέρω.

Στη συζήτησή τους για τη νομισματική πολιτική, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η οικονομία εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό όπως είχαν προβλέψει κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ιουνίου και ότι τα εισερχόμενα στοιχεία δεν άλλαξαν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, οι συμμετέχοντες το θεώρησαν σκόπιμο, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, να ανακοινώσουν την εφαρμογή του σχεδίου μείωσης των συμμετοχών σε τίτλους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που η Επιτροπή εξέδωσε τον Ιούνιο. Πολλοί υπογράμμισαν ότι η μείωση των συμμετοχών σε χρεόγραφα θα ήταν σταδιακή και ότι οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να έχουν σαφή κατανόηση της προγραμματισμένης προσέγγισης της επιτροπής για τη σταδιακή εξομάλυνση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής. Κατά συνέπεια, οι συμμετέχοντες ανέμεναν γενικά ότι οποιαδήποτε αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέχρι την έναρξη της κανονικοποίησης του ισολογισμού θα ήταν πιθανώς περιορισμένη.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Το οικονομικό ημερολογιο της εβδομάδας δείχνει Fed

Καθώς οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ελάχιστα άλλαξαν, ο πληθωρισμός κάτω από το 2% και το ουδέτερο επιτόκιο που εκτιμάται ότι ήταν αρκετά χαμηλό, όλοι οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι θα ήταν σκόπιμο η επιτροπή να διατηρήσει το τρέχον εύρος στόχου για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε αυτή τη συνάντηση , και σχεδόν όλοι υποστηρίχθηκαν και πάλι αναφέροντας στη δήλωση postmeeting ότι πιθανώς θα δικαιολογηθεί μια σταδιακή προσέγγιση για την αύξηση του ποσοστού των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Παρ ‘όλα αυτά, πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι χαμηλές αναγνώσεις πληθωρισμού φέτος θα μπορούσαν να αντανακλούν όχι μόνο τους μεταβατικούς παράγοντες αλλά και την επιρροή των εξελίξεων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες και σημείωσε ότι δικαιολογείται κάποια υπομονή στην κατάργηση της πολιτικής στέγασης.

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Σημαντικό τμήμα των συμετεχόντων εκτιμούν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ή έστω περιορισμένες. Λιγότεροι συμμετέχοντες, ωστόσο, ανησυχούσαν περισσότερο για τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό που προέκυψαν από μια αγορά εργασίας που είχε ήδη φθάσει στην πλήρη απασχόληση και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Διαφήμιση