Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανάπτυξη του NATO στη Βαλτική ανεβάζοντας τις εντάσεις και στήνοντας ένα σχεδόν πολεμικό σκηνικό για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η βορειοατλαντική συμμαχία διαθέτει πλέον και πλήρως λειτουργικό στόλο εκτός από ικανό αριθμό χερσαίων δυνάμεων και αεροπορική παρουσία.
Αν και συνολικά οι δυνάμεις του NATO είναι αριθμητικά και οπλικά κατώτερες από αυτές της Ρωσίας, επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος στόχος της αποτροπής καθώς ενδεχόμενη ρωσική προκλητικότητα είναι εναντίων νατοϊκών δυνάμεων και ως εκ τούτου απαιτούν συνολική απάντηση, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται και ένα πλέγμα ασφαλείας και παρακολούθησης των κινήσεων της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα νατοϊκή πολυεθνική δύναμη που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα και ονομάζεται Πολυεθνική Ταξιαρχία ΝΑΤΟ, με έδρα τη Craiova, στη νότια Ρουμανία, ενώ αντικειμενικός της στόχος είναι η αντιμετώπιση της αυξημένης απειλής της Ρωσίας για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, ΚΛάους Γιοχάνις, από το Βουκουρέστι, ότι
«η ταξιαρχία στη Ρουμανία είναι μόνο ένα μέρος της απάντησής μας στην αυξημένη ρωσική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα»
Επισημαίνοντας παράλληλα το θεμελιώδες άρθρο αλληλεγγύης του NATO με στόχο να αποδείξει τη δέσμευση της συμμαχίας απέναντι στα μέλη της και να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι το όριο έχει πλέον τεθεί.
“Οι δυνάμεις μας αποτελούν άμεση απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία”,
δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
“Οι ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι αμυντικές, αναλογικές και εντελώς σύμφωνες με τις διεθνείς δεσμεύσεις μας. Ανησυχούμε για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κοντά στα σύνορά μας και την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά στρατιωτικές ασκήσεις όπως η [πρόσφατη άσκηση] ZAPAD 2017 “,
πρόσθεσε.
Το Βουκουρέστι υποστηρίζει την ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016, όταν η συμμαχία συμφώνησε να δημιουργήσει μια δύναμη 4.000 στρατευμάτων στη Βαλτική και την Πολωνία.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες. Η γειτονική Βουλγαρία και η Τουρκία, οι άλλες δύο χώρες του ΝΑΤΟ της Μαύρης Θάλασσας, είναι πιο κοντά στη Ρωσία διπλωματικά και είτε αντιτίθενται στην πρωτοβουλία είτε υποστηρίζουν μόνο μια πιο περιορισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ.
Η θαλάσσια παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα περιλαμβάνει ήδη ναυτικές περιπολίες, αλλά θα ενισχυθεί με περισσότερες συμμαχικές επισκέψεις στους λιμένες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, με ενισχυμένη εκπαίδευση και ασκήσεις.
Οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ της Μαύρης Θάλασσας θα αυξηθούν επίσης σε ισχύ, με τη Βρετανία να αναπτύσσει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Ρουμανία. Ο Καναδάς περιπολεί ήδη τον ρουμανικό εναέριο χώρο μαζί με την εθνική πολεμική αεροπορία, ενώ η Ιταλία περιπολεί τον βουλγαρικό εναέριο χώρο.