Σε θολά νερά ο Πουτζεμόν, υπέγραψε “διακήρυξη ανεξαρτησίας”

Σε θολά νερά ο Πουτζεμόν, υπέγραψε “διακήρυξη ανεξαρτησίας”

Σε λεπτό στρώμα πάγου ισορροπεί ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς λιγες ώρες μετά την εισήγησή του για πάγωμα της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης και τη μη-ψήφιση του σχετικού νόμου, υπέγραψε ένα έγγραφο αμφιβόλου νομικής υπόστασης και ισχύος που τιτλοφορείται «διακήρυξη ανεξαρτησίας»

Το βράδυ της Τρίτης ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας, υπέγραψαν το εν λόγω έγγραφο λίγες ώρες αφότου το κοινοβούλιο δεν κλήθηκε να ψηφίσει τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Μαδρίτη.

Διαβάστε  Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Το έγγραφο -το οποίο πάντως δεν είναι σαφές αν έχει κάποια νομική ισχύ- έχει τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» σημειώνεται στο έγγραφο.

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία»

σημειώνεται επίσης.

Διαβάστε  Καταδικάστηκε για διαφθορά το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας