Πολιτικό πινγκ-πονγκ Πουτζδεμόν-Ραχόι για ανεξαρτησία

Πολιτικό πινγκ-πονγκ Πουτζδεμόν-Ραχόι για ανεξαρτησία

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αύξησης της πίεσης προς την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας έκανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι πριν από λίγο, ζητώντας από το βήμα του κοινοβουλίου, ξεκάθαρη θέση για την κήρυξη ή όχι ανεξαρτησίας, εντός πέντε ημερών.

Το τελισίγραφο ακολουθεί τις πρωινές δηλώσεις του Μαριάνο Ραχόι ο οποίος, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, ως προς τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πουτζδεμόν. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατηγόρησε τον Καταλανό πρόεδρο για προσπάθεια να θολώσει τα νερά.

Διαβάστε  Έργο 200 εκατ. πήρε ο Μυτιληναίος στην Ισπανία

Θέτοντας τελεσίγραφο και ζητώντας καθαρότητα ο Μαριάνο Ραχόι πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο του Πουτζδεμόν, ο οποίος διακήρυξε μεν την ανεξαρτησία, εμμέσως, πάγωσε όμως την οποιαδήποτε απόφαση εφαρμογής της, ζητώντας να προηγηθούν διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

Τελεσίγραφο πέντε ημερών απηύθυνε από το βήμα του Κογκρέσου των Βουλευτών, κάτω σώματος του ισπανικού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προς τον περιφερειακό πρωθυπουργό της Καταλονίας.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ζήτησε από τον ηγέτη της ημιαυτόνομης επαρχίας να διευκρινίσει μέσα σε αυτό το διάστημα εάν κήρυξε τελικώς ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ώστε το ισπανικό κράτος να λάβει τα ανάλογα μέτρα σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις.

Διαβάστε  Τέλος εποχής για την ETA, την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων

Την Τρίτη το βράδυ, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας στην περιφερειακή καταλανική βουλή, έκανε πίσω σχετικά με την άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, ζητώντας διάλογο για την επίτευξη φιλικού «διαζυγίου» με την Ισπανία. Η Μαδρίτη, ωστόσο, δεν συζητεί κάτι τέτοιο, καθώς το ισπανικό σύνταγμα κλείνει κάθε δρόμο για ανεξαρτητοποίηση οποιασδήποτε ισπανικής επαρχίας, όσο διευρυμένο καθεστώς αυτονομίας και αν απολαμβάνει η τελευταία.

Διαβάστε  Ισπανία: Μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας έφτιαξε ο Σάντσεθ

Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης υπέγραψε και μία διακήρυξη ανεξαρτησίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κίνησή του είχε συμβολικό και όχι τυπικό – νομικό χαρακτήρα.