Πίσω πόρτα για τη Σένγκεν μέσω Αλβανίας θέλει ο πρόεδρος του Κοσόβου

Πίσω πόρτα για τη Σένγκεν μέσω Αλβανίας θέλει ο πρόεδρος του Κοσόβου

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η εντεινόμενη πολιτική συζήτηση για χορήγηση αλβανικής ιθαγένειας σε πολίτες του Κοσόβου, καθώς κάτι τέτοιο εκπρορεύεται από την αναζωπύρωση του αλβανικού υπερεθνικισμού σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα Βαλκάνια. Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, την Τετάρτη στην Πρίστινα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ζήτησε από τα Τίρανα να προσφέρουν στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου αλβανική υπηκοότητα, ώστε να αποφύγουν τη σημερινή «απομόνωση» τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Θάτσι επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στην Ευρώπη, καταγγέλλοντας ότι η ΕΕ είχε εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο σε “κλασικές συνθήκες απομόνωσης”, ανέφερε ότι η μόνη ελπίδα “αυτή τη στιγμή για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου … έγκειται στη χορήγηση αλβανικής υπηκοότητας στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου”.

Ο Αλβανός πρόεδρος, ωστόσο, προέτρεψε το Κοσσυφοπέδιο να επικεντρωθεί στην επίλυση της ενοχλητικής συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο, την οποία η ΕΕ έχει ορίσει ως ένα από τα κλειδιά για την απελευθέρωση της visa.

Διαφήμιση

Ωστόσο η αναφορά του θέματος από τον Θάτσι είναι ενδεικτική της επιμονής του στον αλβανικό εθνικισμό και στην ιδέα της μεγάλης Αλβανίας, στην οποία αντιτίθενται όλες οι γειτονικές χώρες και αποτελεί κόκκινο πανί και για την ΕΕ. Αν και προοπτικές τέτοιου εγχειρήματος δεν υπάρχουν, η διατήρησή σχετικών ενεργειών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας αποτελούν σαφή πρόκληση και διαρκή απειλή αποσταθεροποίησης για την περιοχή.

Έρευνα BIRN αποκάλυψε ότι ο αριθμός των αλλοδαπών – κυρίως από το Κοσσυφοπέδιο – που απέκτησαν αλβανική υπηκοότητα βάσει των κριτηρίων “ειδικού ενδιαφέροντος” έχει αυξηθεί από το 2011, όταν οι Αλβανοί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση στην ΕΕ.

Η απονομή της ιθαγένειας σε έξι πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου το 2016 προκάλεσε μια συζήτηση στην Αλβανία σχετικά με το δικαίωμα διακριτικής ευχέρειας του προέδρου να παραδώσει αυτά τα σημαντικά προνόμια.