Κόντρα Κούρδων-Άσσαντ για τα πετρέλαια της Συρίας

Κόντρα Κούρδων-Άσσαντ για τα πετρέλαια της Συρίας

Κίνδυνο να ξεσπάσουν νέα μέτωπα εμφυλίου στη μετεμφυλιακή Συρία και μετά την εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους από την εικόνα διακρίνουν ολοένα και περισσότερα διεθνή think tanks, καθώς η αδυναμία των μεγάλων δυνάμεων να επιβάλουν νέο και σαφές status quo δίνει χώρο και πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη φιλοδοξιών και συγκρούσεων για τον έλεγχο καίριων υποδομών και πλουτοπαραγωγικών πηγών από ένοπλες ομάδες και αντιμαχόμενες πλευρές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συγκρούσεις Κούρδων ανταρτών με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ για τον έλεγχο πετρελαιοπηγών που εγκαταλείπει το Ισλαμικό Κράτος. Τα προβλήματα εντείνονται και διογκώνονται από την προοπτική ανεξαρτητοποίησης ου ιρακινού Κουρδιστάν και λόγω της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας και ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι Κούρδοι της Συρίας ανταγωνίζονται με τον συριακό στρατό για τον έλεγχο πετρελαιοπαραγωγών περιοχών, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Αλ Μουάλεμ.
«(Οι Κούρδοι) ξέρουν καλά ότι η Συρία δεν θα επιτρέψει να παραβιαστεί η κυριαρχία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο κ. Μουάλεμ στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα.
«Είναι τώρα μεθυσμένοι με την αμερικανική βοήθεια και υποστήριξη. Όμως είναι ανάγκη να καταλάβουν ότι αυτή η βοήθεια δεν θα διαρκέσει για πάντα», κατέληξε ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Διαφήμιση