Η Κροατία ετοιμάζεται για fast track ένταξη στην Ευρωζώνη

Η Κροατία ετοιμάζεται για fast track ένταξη στην Ευρωζώνη

Σε τροχιά ένταξης στην Ευρωζώνη τίθεται η Κροατία, η πρώτη χώρα των δυτικών Βαλκανίων που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επενδύοντας στο νέο κύκλο ένταξης χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κροατία φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το επόμενο βήμα, σε μια φάση που η ΕΕ αιμορραγεί από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας και έχει ανάγκη φρέσκο αίμα τόσο για λόγους κύρους όσο και ουσίας.

Διαφήμιση

Η υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Μαρτίνα Ντάλιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κροατική Εθνική Τράπεζα, HNB, υποστηρίζουν την ιδέα της εισόδου της Κροατίας στην ευρωζώνη.

“Η κυβέρνηση, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η ένταξη στην Ευρωζώνη, η οποία αποτελεί μεσοπρόθεσμο στόχο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, εν μία νυκτί [όμως]”

δήλωσε, μεταξύ άλλων η Ντάλιτς.

Διαβάστε  Κινεζική επέλαση στα Βαλκάνια: Φτιάχνουν γέφυρες στην Κροατία

Το Κεντρική Τράπεζα της Κροατίας αναφέρει ότι ανέλυσε όλο το κόστος και τα οφέλη της εισαγωγής του ευρώ και την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος, του kuna.

Η κυβέρνηση θα ανοίξει μια διαδικασία δημόσιας συζήτησης στο τέλος του μήνα, ενώ αναμένεται ότι η χώρα θα μπορέσει να εισέλθει στην ευρωζώνη το 2022 ή το 2023.

“Οι Κροάτες διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους σε ευρώ, πάνω από το 80% των καταθέσεων είναι ήδη σε ευρώ, οι μεγάλες συναλλαγές, οι αγορές ακινήτων, οι αγορές αυτοκινήτων διαπραγματεύονται σε ευρώ – το ευρώ είναι από καιρό μέρος της καθημερινότητάς μας”

δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Κροατίας.

Διαβάστε  Ποιοί ξυπνούν τα φαντάσματα των Βαλκανίων

Εν τέλει υποστήριξε ότι η Κροατία θα μπορούσε σύντομα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις εισαγωγής του ευρώ λόγω του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χαμηλότερου δημόσιου χρέους.

Διαφήμιση