Το ΔΝΤ ψαλιδίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Το ΔΝΤ ψαλιδίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Κατεβάζει αισθητά τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017 στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του ενόψει της Φθινοπωρινής Συνόδου που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, προβλέποντας επέκταση του ΑΕΠ κατά 1,8% από 2,2% στην προηγούμενη, ταυτιζόμενο με τις παραδοχές του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Διαφήμιση

Στην έκθεση που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα εν όψει της Ετήσιας Συνόδου, το ΔΝΤ διατυπώνει την εκτίμηση ότι για το 2018, η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,6%. Το τρέχον έτος προβλέπει πληθωρισμό στο 1,2% και για το 2018 στο 1,3% ενώ η ανεργία είναι το μοναδικό μέγεθος για το οποίο η πρόβλεψη είναι χειρότερη σε σχέση με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαβάστε  Ανησυχητικά σταθερός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Το Ταμείο προβλέπει όμως αναπτυξιακή έκρηξη 3,6% στο τελευταίο τρίμηνο, αισθητά αναθεωρημένη από το 4,2% που είχε αρχικά προβλέψει στην εαρινή έκθεση. Στο τέλος του 2018 το Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,7% (έναντι 2% επίδοσης στην έκθεση του Απριλίου).

Οι νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ επηρεάζουν το ρυθμό αύξησης των τιμών. Πλέον προβλέπει πληθωρισμό 1,2% φέτος και 1,3% το 2018, έναντι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα προηγουμένως. Για το 2022 συνεχίζει να προβλέπει ρυθμό αύξησης τιμών 1,7%

Διαβάστε  14 συλλήψεις για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα

Έτσι, για φέτος, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,3% παρά το γεγονός ότι για το τελευταίο τρίμηνο του έτους προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% ενώ για το 2018 η ανεργία εκτιμάται ότι θα περιορίστει στο 20,7% όταν η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη κάτω από το 20%.

Για το 2022, τελευταίο έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη προβλέπεται μόλις στο 1% του ΑΕΠ.

Διαβάστε  Βουτιά των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο

Διαφήμιση