Καταλονία: Διεθνής παρέμβαση, τώρα σε εξέλιξη το διάγγελμα Πουτζδεμόν

Καταλονία: Διεθνής παρέμβαση, τώρα σε εξέλιξη το διάγγελμα Πουτζδεμόν

Ξεκίνησε μετά από καθυστέρηση μιας και πλέον ώρας η ομιλία του προέδρου της Καταλονίας, Καρλές Πουτζδεμόντ, ένδειξη της έντασης των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ενώ άπαντες αναμένουν αν τελικά θα τραβήξει τη σκανδάλη της ανεξαρτησίας ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου ή αν θα κινηθεί στις γκρίζες ζώνες, δίνοντας μια ευκαιρία ακόμα στη διπλωματία.

Διαφήμιση

Νεότερες πληροφορίες που μεταδίδουν το CNN και το Bloomberg αναφέρονται σε εν εξελίξει διεθνή παρέμβαση για την αποτροπή της διακήρυξης της ανεξαρτησίας και ενδεχομένως ανάληψης άτυπης διπλωματικής πρωτοβουλίας εκτόνωσης της κρίσης που απειλεί να θέσει σε περιδίνηση την Ισπανία και να προκαλέσει προβλήματα οικονομικά και πολιτικά στην Ευρώπη.

Διαβάστε  Συγκρούσεις λόγω Πουτζδεμόντ στην Καταλονία

Συγκαταβατικός είναι μέχρι στιγμής στην ομιλία του ο πρόεδρος της Καταλονίας, με συμφιλιωτική ρητορική εσωτερικά και επίθεση κατά της κυβέρνησης Ραχόι, χωρίς όμως διάθεση διακήρυξης ανεξαρτησίας, ενώ έκανε λόγο για ποικίλες παρεμβάσεις και προτάσεις από πολλά μέτωπα και αρκετές διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες.

Ο Καρλές Πουτζδεμόντ διαμήνυσε ότι στόχος του είναι να στείλει μήνυμα ηρεμίας και πολιτικής αποφασιστικότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν βία και επιδιώκουν συμφωνία και συναίνεση.

Διαβάστε  Καταλονία: Αν όχι ο Πουτζεμόντ, τότε ποιός;

Έξω από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της καταλανικής αστυνομίας, οι οποίες φαίνεται ότι ελέγχονται από την τοπική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει ενημερώσει ότι διαθέτει μια ειδική μονάδα έτοιμη να συλλάβει τον Πουτζδεμόντ εάν διακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Διαβάστε  Συνελήφθη στη Γερμανία ο Καρλές Πουτζδεμόν

Διαφήμιση