Καταλονία: Η σύλληψη Πουτζεμόν εξαρτάται από μια λεξη

Καταλονία: Η σύλληψη Πουτζεμόν εξαρτάται από μια λεξη

Έτοιμη να συλλάβει τον πρόεδρο της Καταλονίας, Καρλές Πουτζδεμόν είναι η ισπανική αστυνομία που έχει ήδη λάβει θέσεις έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, στη Βαρκελόνη, όπου σε δυο ώρες αναμένεται η καθοριστική για τις εξελίξεις συνεδρίαση και ομιλία.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα η κυβέρνηση της χώρας έχει δικαίωμα να ενεργοποιήσει το άρθρο 153 αφαιρώντας όλες τις αρμοδιότητες της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας εφόσον τεθεί ζήτημα αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην επικράτεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg ο Μαριάνο Ραχόι μετά από διαβουλεύσεις έχει αποφασίσει την ενεργοποίηση των ακραίων μέτρων εφόσον ο Πουτζδεμόν προβεί σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Διαβάστε  Συγκρούσεις λόγω Πουτζδεμόντ στην Καταλονία

Αν και η τελική απόφαση για το αν θα κινηθεί εναντίον του δεν έχει ακόμη ληφθεί, η αστυνομία της Ισπανίας έχει τοποθετήσει ανώτατους αξιωματικούς στην Καταλονία, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να λάβουν δράση εάν η καταλανική αστυνομία προσπαθήσει να προστατέψει τον Puigdemont, είπε μία από τις πηγές. Αν ο Καρλές Πουτζδεμόντ προβεί σε μία πιο μετριοπαθή δήλωση που δεν θα προβλέπει την άμεση ανεξαρτησία της περιφέρειας, η κυβέρνηση της Μαδρίτης μπορεί να μη δράσει άμεσα.

Διαβάστε  Ισπανία: Ανησυχητικές ενδείξεις από την ανεργία

Η Εθνική Αστυνομία και η Πολιτική Φρουρά διαθέτουν επαρκείς αξιωματούχους για να ξεπεράσουν οποιαδήποτε αντίσταση μπορεί να συναντήσουν, σύμφωνα με μία από τις πηγές, που είναι εξοικειωμένη με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης. Και οι δύο πηγές ζήτησαν ανωνυμία.

Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ επεσήμανε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από δικαστή.

Ο Καρλές Πουτζδεμόν έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Μαδρίτη, ωστόσο πιέζεται εσωτερικά από τους υποστηρικτές του στη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας, κίνηση που αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε νέο κύκλο εσωτερικής βίας, θέτοντας τη χώρα σε περιδίνηση και οδηγώντας την οικονομία σε τέλμα.

Διαβάστε  Συνελήφθη στη Γερμανία ο Καρλές Πουτζδεμόν

Διαφήμιση