Η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ κρατώντας… αιχμάλωτο

Η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ κρατώντας… αιχμάλωτο

Ως προσπάθεια να φέρει τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια σειρά ανοιχτά διμερή αλλά και ευρύτερα εκλαμβάνεται η προφυλάκιση προξενικού υπαλλήλου των ΗΠΑ και η έκδοση εντάλματος για έναν ακόμα, κινήσεις που οδήγησαν όμως σε ευρύτερη κρίση στις διμερείς σχέσεις και αναστολή της θεώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων.

Διαφήμιση

Αν και δημοσίως η Άγκυρα εμφανίζεται να κινείται οδηγούμενη από θυμικό κάτι τέτοιο απέχει αισθητά από την πραγματικότητα, καθώς αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια αλληλουχία κινήσεων στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής, τη στιγμή μάλιστα που επιχειρήσεις του τούρκικου στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη επί συριακού εδάφους και με την κάλυψη της Ρωσίας.

Ωστόσο, η Άγκυρα φάνηκε να πιάνεται εξαπίνης από την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τις χορηγήσεις visa στην Τουρκία, κίνηση στην οποία αναγκάστηκαν να απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα, πλήττοντας όμως κυρίως τα συμφέροντά τους. Ενδεικτική της επικινδυνότητας της κατάστασης ήταν η βουτιά της τουρκικής λίρας, οι αποδώσεις των ομολόγων και η άμεση επιδείνωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε  Σφίγγα ο Πομπέο για Τουρκία: "Προσπαθούμε να την επανεντάξουμε στο NATO"

Το εύρος και η βαρύτερη των επιπτώσεων της σύγκρουσης ανάγκασε τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αναλάβει πρωτοβουλία εκτόνωσης από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στέλνοντας μήνυμα επαναφοράς των σχέσεων στην προτεραία κατάσταση.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους, η οποία ελήφθη μετά τη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα ζητώντας του να αποσύρει τις κυρώσεις.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του συλληφθέντα εργαζόμενου εναπόκειται στην τουρκική δικαιοσύνη. «Το να δικάζουμε έναν Τούρκο πολίτη για ένα αδίκημα που διέπραξε στην Τουρκία είναι δικαίωμα μας. Υπό αυτό το πρίσμα ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους», επεσήμανε ο Γκιουλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Η ρητορική αυτή από τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό αφήνει να εννοηθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να μεριμνήσει σχετικά, για τη μη απαγγελία κατηγοριών, ωστόσο, για τις ΗΠΑ η σύλληψη του τουρκικής υπηκοότητας υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, είναι ισχυρή ένδειξη ουσιαστικής επιδείνωσης, αν και η Άγκυρα επιχειρεί να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για να ανοίξει άλλα κεφάλαια.

Διαβάστε  Η Ουάσιγκτον στριμώχνει Ερντογάν με τα εξοπλιστικά

Ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου, ένας Τούρκος πολίτης, συνελήφθη και προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συνδέεται με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Διαφήμιση