Ανατροπή Ραχόι σχεδιάζουν οι Καταλανοί

Ανατροπή Ραχόι σχεδιάζουν οι Καταλανοί

Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας και Δημοκρατίας επιστρατεύουν όλες οι πλευρές στην Ισπανία επιχειρώντας να επικρατήσουν τόσο στη μεγάλη μάχη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας όσο και στο αδηφάγο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα για το διάγγελμα του Πουτζιμόντ, τις επιπλοκές σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο να εντείνονται, τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και η προοπτική μετωπικής σύγκρουσης κυριαρχεί.

Με πρώτο τον πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι να ζητά από την τοπική καταλανική κυβέρνηση να διαλύσει το κοινοβούλιο και να κηρύξει πρόωρες εκλογές για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την επούλωση των πληγών, η σύγκρουση αποκτά χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας μεταξύ του Ραχόι και του Κάρλες Πουτζεμόντ.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας και το κόμμα του έκαναν μια ακόμη επιθετική κίνηση, προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύγκρουση που θα φέρει η διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Οι αυτονομιστές της Καταλονίας φέρονται να προσφέρουν πακέτο συμφωνίας στους Ισπανούς Σοσιαλιστές για την ανατροπή του Ραχόι και τον σχηματισμό κυβέρνησης, με προκαθορισμένη όμως ατζέντα διαπραγματεύσεων για την υπόθεση της ενίσχυσης της αυτονομίας της Καταλονίας.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι Καταλανοί αυτονομιστές προτίθενται να σχηματίσουν κυβερνητική συμμαχία με τους Ισπανούς Σοσιαλιστές στο ισπανικό κοινοβούλιο, αποκτώντας 172 εδρών από τις 350 έδρες. αναζητώντας στη συνέχεια τη συμμετοχή των Βάσκων αυτονομιστών για την επίτευξη πλειοψηφίας για την ανατροπή του Μαριάνο Ραχόι.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι Σοσιαλιστές αρνήθηκαν να συναινέσουν σε ένα τέτοιο σχήμα, ενώ οι Podemos φέροντα να δέχονται.