Τουρκία: Νέο ένταλμα σύλληψης για διπλωματικό υπάλληλο των ΗΠΑ

Τουρκία: Νέο ένταλμα σύλληψης για διπλωματικό υπάλληλο των ΗΠΑ

Νέο ένταλμα σύλληψης για δεύτερο προξενικό υπάλληλο των ΗΠΑ εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές τη Δευτέρα, κλιμακώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αντιπαράθεση, ενώ και οι δυο χώρες έχουν από την Κυριακή διακόψει τη διαδικασία θεώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων (visa) καθώς και σχετικές εγκρίσεις στα σύνορά τους.

Διαφήμιση

Ο διπλωματικός υπάλληλος σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης καταζητείται από τις τουρκικές αρχές αλλά δεν έχει γίνει εφικτή η σύλληψή του, ο οποίος σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγορείται για σχέσεις με το δίκτυο του Γετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικό.

Διαβάστε  Η Ουάσιγκτον στριμώχνει Ερντογάν με τα εξοπλιστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία συνέλαβε την προηγούμενη Πέμπτη άλλον προξενικό υπάλληλο των ΗΠΑ, Τούρκο υπήκοο, με τις ίδιες κατηγορίες, κίνηση που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την εκδήλωση της αντίδρασης της Ουάσιγκτον την Κυριακή.

Η Άγκυρα αφού απάντησε με τη σειρά τις στις κυρώσεις των ΗΠΑ κάλεσε για εκτόνωση της κατάστασης, υπερασπιζόμενη τη δίκαιη σύλληψη του προξενικού υπαλλήλου. Οι ΗΠΑ ωστόσο φαίνονται αποφασισμένες να διευρύνουν τις πιέσεις, έχοντας ήδη προειδοποιήσει για συνέπειες σε νατοϊκό επίπεδο.

Διαβάστε  Γιατί η Τουρκία αντιδρά στον αγωγό EastMed

Διαφήμιση