Και η Τουρκία διακόπτει την έκδοση visa για Αμερικανούς

Και η Τουρκία διακόπτει την έκδοση visa για Αμερικανούς

Ανακοίνωση ότι διακόπτει την έκδοση visa και θεώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων μη-μεταναστών στις ΗΠΑ εξέδωσε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον σε απάντηση της αντίστοιχης απόφασης της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τη σύλληψη διπλωματικού υπαλλήλου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν καθώς και λόγω της δυναμικής προσέγγισης Τουρκίας-Ρωσίας, της αγοράς οπλικών συστημάτων και της διαφοροποίησης της Άγκυρας από τις στρατηγικές επιδιώξεις του NATO στη Συρία.

“Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την τουρκική κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της τουρκικής αποστολής”

ανέφερε η τουρκική αποστολή σε δήλωση, αντιγράφοντας την αντίστοιχη ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Sell-off στην τουρκική λίρα λόγω εμπλοκής με ΗΠΑ

“Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην Πρεσβεία και τα Προξενεία μας, ενώ αυτή η αξιολόγηση προχωρά, με άμεση αποτελεσματικότητα έχουμε αναστείλει όλες τις υπηρεσίες μη θεώρησης των μεταναστών σε όλες τις τουρκικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας: Η Ουάσινγκτον αναστέλλει τις εκδόσεις visa

“Το μέτρο αυτό θα ισχύει για τις θεωρήσεις και τα διαβατήρια καθώς και για τις ηλεκτρονικές θεωρήσεις που αποκτώνται στα σύνορα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Θρυαλλίδα για τη νέα κρίση αποτελεί η σύλληψη την Τετάρτη του Τούρκου υπηκόου Metin Topuz, ο οποίος αποτελεί διπλωματικό προσωπικό του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, με βάση κατηγορίες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.